Consumul de tutun prin prizare sau mestecare sporeşte riscul de cancer, însă probabil mai puţin decât dacă este fumat, afirmă specialişti în ediţia din iulie a revistei medicale The Lancet Oncology. Produsele de mestecat sau prizat conţin peste 30 de substanţe carcinogene, în special nitrozamine, subliniază Paolo Boffetta, de la
Centrul internaţional de cercetare în privinţa cancerului din Lyon (Franţa) şi colegii săi. Studii realizate în SUA şi Asia sugerează că ele sporesc de două ori şi jumătate riscul de cancer al cavităţii bucale, însă studii similare realizate în Europa nu arată o sporire a riscului, au indicat ei. O combinare a tuturor acestor studii duce la o creştere cu 80% a riscului. Pentru cancerele de esofag şi pancreas, riscul ar creşte cu 60%.
Rezultatele pentru cancerul pulmonar sunt contradictorii, cu studii europene care nu sugerează niciun risc suplimentar şi studii americane care indică un risc de 80%.
Echipa lui Dr. Boffetta nu recomandă tutunul pentru mestecat sau prizat ca substitut al ţigării. /Rompres/