Se va naşte total eliberat de factorii ereditari de risc de cancer la sân
Cuplul a produs 11 embrioni, dintre care 5 nu mai posedau această genă, iar doi au fost introduşi în pântecele femeii care în prezent este însărcinată în 14 săptămâni.
Prin eliminarea din bagajul genetic al embrionilor a genei BRCA-1, părinţii se pot asigura că viitorii lor copii nu vor mai fi ameninţaţi de potenţialul canceros al acesteia. Aproximativ 5% dintre cele 44.000 de cancer de sân diagnosticate în fiecare an în Marea Britanie sunt declanşate de genele BRCA-1 şi BRCA-2, ambele detectabile din stadiul embrionar. Medicii apreciază că în viitor mii de cazuri de cancer mamar vor putea fi evitate prin tehnica denumită "diagnoză preimplant" (PDG) - proces de selecţie a embrionilor care nu deţin aceaste gene..
Mama în vârstă de 27 de ani, care a dorit să rămână anonimă, a declarat că după ce a aflat că toate femeile din familia soţului său au suferit de cancer mamar, a simţit nevoia să se asigure că viitori săi copii nu vor avea aceleaşi probleme.Orice fată născută cu această genă întâmpină un risc de 50% până la 85% de a se îmbolnăvi de cancer mamar. Femeia şi soţul său în vârstă de 28 de ani au fost nevoiţi să apeleze la tehnici de fertilizare în vitro, deşi sunt perfect capabili de fecundare pe cale naturală, pentru a se asigura că această genă va fi exclusă din bagajul genetic al embrionilor.
Testele asupra celor 11 embrioni au fost conduse prin îndepărtarea şi analizarea informaţie genetice dintr-o singură celulă, când embrionii aveau doar 3 zile de la concepere. Doi dintre embrionii care nu deţineau această genă au fost implantaţi rezultând într-o singură sarcină. Cei doi soţi au putut opta pentru congelarea altor doi embrioni sănătoşi pentru o viitoare eventuală sarcină. În afară de riscul crescut de îmbolnăvire de cancer mamar, femeile care poartă această genă înfruntă un grad crescut de risc de îmbolnăvire de cancer ovarian, iar bărbaţii purtători ai acestei gene riscă îmbolnăviri de cancer de prostată. /Rompres/