Medicii români pleacă din ţară în căutarea unor salarii occidentale
Fenomenul exodului medicilor români este unul care datează de la aderarea ţării la Uniunea Europeană (UE), în ianuarie 2007, crede Dimitrie Pelinescu Onciul, directorul celui mai mare spital privat din România. ”A devenit foarte uşor să pleci să munceşti în UE şi tentaţia este cu atât mai mare cu cât diferenţa de salariu este importantă”, explică el. Potrivit datelor Ordinului Medicilor Francezi din mai 2008, numărul medicilor români care profesează în Franţa a crescut cu 320% în ultimele zece luni.
De altfel, de la începutul anului, peste 7.000 de angajaţi din domeniu au solicitat Ministerului Sănătăţii român o recunoaştere peste hotare a diplomelor lor.
Confruntate cu un fenomen din ce în ce mai evident, autorităţile de la Bucureşti încearcă să dea asigurări că problema nu este una alarmantă. Potrivit Colegiului Medicilor din România (CMR), ”doar 4% din medicii români practicanţi au plecat din ţară în 2007”, în majoritatea cazurilor în ţări din UE.
La Ministerul Sănătăţii nu se vorbeşte încă despre un ”deficit” de medici la nivel naţional, ci doar despre ”un grad de ocupare a posturilor insuficient în anumite specialităţi”. Cardiologii, urologii, neurochirurgii şi anesteziştii lipsesc astfel în multe spitale şi numeroşi bolnavi sunt nevoiţi să se deplaseze în judeţele vecine pentru a consulta un specialist.
Statisticile oficiale însă ”nu reprezintă realitatea”, apreciază Clara Matei, o studentă la medicină care a înfiinţat o asociaţie care să faciliteze demersurilor necesare pentru plecarea candidaţilor peste hotare. ”Cei care decid să-şi termine studiile în străinătate, şi sunt din ce în ce mai numeroşi, nu au nevoie de o recunoaştere a diplomei. Ei nu trec deci pe la minister”, a explicat ea.
Deşi încearcă să minimalizeze amploarea exodului medicilor, guvernul român face totuşi eforturi să găsească mijloace care să-i determine să rămână.
A fost lansat un vast proiect de construcţie a unor spitale regionale - 32 până în 2012 - şi a fost decisă majorarea salariului de bază al medicilor. Astfel, salariul de bază al unui generalist a crescut în luna aprilie la 415 euro, faţă de 250 de euro anterior, iar cel al unui specialist a fost majorat la 400 de euro, de la 220 de euro în 2007.
Este totuşi încă foarte puţin pentru majoritatea medicilor români, care, potrivit sondajului fundaţiei Solidaritatea Medicală Europeană, ar fi dispuşi să rămână în ţară dacă veniturile lor ar fi cuprinse între 500 şi 1.000 de euro. /Rompres/