Guvernul a mărit lista medicamentelor compensate
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a explicat că lista este împărţită în trei categorii de medicamente: compensate cu 90%, al căror număr a fost suplimentat de la 119 la 156 de denumiri comune internaţionale (DCI), compensate cu 50% - pentru care numărul de DCI s-a majorat de la 148 la 216, precum şi produse farmaceutice compensate în proporţie de 100%, la această categorie operându-se majorări pe trei paliere, de 20-125%, în funcţie de afecţiuni.
Astfel, în ultima categorie - care este împărţită în alte trei subcategorii - s-a majorat numărul de medicamente cu 30-80%, pentru boli cronice: insuficienţă cardiacă - 5 produse, hepatite cronice - 5 produse, ciroza hepatică - 9 produse, leucemii - 4 produse, a exemplificat Nicolăescu.
De asemenea, în sublista medicamentelor prevăzute în programele naţionale de sănătate, majorările variază între 40-125%, la HIV/SIDA fiind introduse 51 DCI noi, la afecţiunile oncologice - 9 produse noi, în neurologie - 3 produse noi. Categoria a treia de medicamente compensate mai cuprinde şi o "sublistă socială", cu DCI folosite în tratarea copiilor până la 18 ani, studenţilor şi elevilor la zi, de până la 26 de ani, sau gravidelor ori lehuzelor, Nicolăescu precizând că această sublistă nu a fost suplimentată. Eugen Nicolăescu a afirmat că lista medicamentelor compensate a fost suplimentată cu produse care respectă condiţii precum utilizarea precedentă pe piaţa Uniunii Europene de cel puţin un an, precum şi eficienţa medicală şi economică a medicamentelor respective.
Ministrul Sănătăţii a menţionat că măsurile guvernamentale au vizat şi reducerea preţului la medicamente cu 5-12%, prin introducerea unui preţ de decontare, negociat de Guvern cu producătorii, în scădere de la preţul de referinţă utilizat până acum exclusiv. Preţul de decontare va putea fi folosit doar pentru categoria medicamentelor compensate 100%, prevăzute în programele naţionale de sănătate. De asemenea, Nicolăescu a menţionat că, pentru prima dată în sistemul românesc de sănătate, lista medicamentelor compensate va fi însoţită de protocoale terapeutice, urmărind monitorizarea eliberării reţetelor compensate de către medici.
"Lista va fi însoţită de protocoale terapeutice. Este prima oară în România când se întâmplă acest lucru. Facem acest lucru din două considerente: vrem să fie o regulă precisă pentru iniţierea unui tratament, trebuie să se ştie exact cine face iniţierea unui tratament, care medic specialist, cum o face, cum continuă prescrierea şi cum se face ieşirea din tratament. Apoi, încercăm să eliminăm abuzurile sub orice formă şi mai ales din partea unor medici prescriptori. Cât timp ai reguli precise privind utilizarea unui medicament, printr-o monitorizare eficientă a unui asemenea protocol, reuşim să reducem abuzurile, consumurile nejustificate de medicamente", a declarat ministrul Sănătăţii. /Rompres/