Recomandări ale Ministerului Sănătăţii împotriva efectelor caniculei
Este recomandat, de asemenea, să se folosească pălării, să se facă două-trei duşuri călduţe pe zi, să se consume cel puţin 1,5-2 litri de lichide sau un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute. Totodată, populaţia este sfătuită să nu consume alcool şi să evite consumul de cofeină, să mănânce fructe şi iaurt. Copiilor trebuie să li se dea să bea lichide chiar dacă nu solicită. Ministerul Sănătăţii Publice recomandă, pentru limitarea creşterii temperaturilor, ca jaluzelele sau draperiile să fie trase în timpul zilei, iar geamurile, închise până seara, când pot fi deschise şi lăsate aşa inclusiv noaptea. Totodată, pentru a limita căldura, MSP sfătuieşte să se stingă lumina şi să se închidă aparatele electrocasnice de care nu este nevoie.
Vârstnicii şi cei care au afecţiuni cronice trebuie să se hidrateze cu apă plată şi să mănânce legume şi fructe proaspete. De asemenea, trebuie să evite consumul alimentelor uşor perisabile şi nu trebuie să circule în perioadele când temperaturile sunt foarte mari.
Persoanele care suferă de anumite afecţiuni sunt sfătuite să-şi continue tratamentul şi să facă trei-patru duşuri pe zi.
În cazul celor care depun efort, se recomandă dozarea acestuia, iar dacă temperaturile sunt mari, sunt sfătuiţi să-şi oprească activitatea şi să bea apă, ceaiuri, sucuri naturale. Angajatorilor li se recomandă reducerea activităţii fizice, montarea de ventilatoare, alternarea perioadelor de lucru ale angajaţilor cu perioadele de pauză şi asigurarea, pentru fiecare angajat, a 2-4 litri de apă minerală. /Rompres/