
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat o iniţiativă privind reducerea riscurilor şi posibilelor complicaţii survenite în urma intervenţiilor chirurgicale, procedură medicală aplicată din ce în ce mai frecvent în lume, conform unui comunicat publicat în revista medicală britanică The Lancet. Conform estimărilor OMS, o jumătate
dintre aceste complicaţii şi
mortalitatea provocată de ele, pot fi evitate. Statisticile OMS înregistrează producerea a peste 234 de milioane de intervenţii chirurgicale majore în lume în fiecare an. Studiile au demonstrat că în ţările dezvoltate pot apărea complicaţii grave operatorii sau postoperatorii în 3% până la 16% din cazuri, iar rata mortalităţii este de 0,4% până la 0,8%. În cazul statelor în curs de dezvoltare, rata de deces pentru intervenţiile ce implică folosirea anesteziei generale este de 1 la 150 de cazuri (1,5%).
Pentru a reduce aceste riscuri, OMS a publicat o listă de norme atât pentru desfăşurarea în sine a intervenţiilor chirurgicale, cât şi pentru sălile de operaţii şi unităţile de îngrijire postoperatorie în cadrul iniţiativei denumite "Safe Surgery Save Lives" (Chirurgia în condiţii de siguranţă salvează vieţi).
Lista elaborată de Dr Gawande, chirurg şi profesor la Facultatea de Medicină Harvard (SUA, statul Massachusetts), stabileşte un ansamblu de norme de siguranţă aplicabile în toate ţările lumii şi în orice circumstanţe medicale.
Aplicarea acestui sistem de reglementări în opt locaţii pilot a dus la o creştere a respectării normelor sanitare de la 36% la 68% şi în unele cazuri chiar la 100%, antrenând o scădere a numărului complicaţiilor postoperatorii şi a deceselor. /Rompres/