Uleiul de peşte afectează funcţia endotelială la pacienţii cu LES
Suplimentarea dietei cu ulei de peşte timp de 24 de săptămâni a avut ca rezultat modificări semnificative asupra acizilor graşi din compoziţia membranei plachetare cu scăderea procentului de acid arahidonic şi cu creşterea procentului de acid docohexanoic şi eicopentanoic. Activitatea bolii s-a îmbunătăţit semnificativ la pacienţii din grupul ce a primit suplimentare cu ulei de peşte, deşi nu exista o corelare între scorul de activitate al bolii şi acizii graşi din compoziţia membranei plachetare.
“Acesta este primul studiu ce arată un beneficiu al unei diete cu conţinut de n 3 PUFA asupra funcţiei vasculare şi asupra activităţii bolii la pacienţii cu LES”, a concluzionat autoarea. Perspectiva pe termen lung va trebui să clarifice cantitatea şi rolul acestui tip de acid gras asupra eventimentelor cardiace.
Ann Rheum Dis 2008;67:841-848
Sursa: www. labinfo.ro