Potrivit unui raport recent publicat, suplimentarea dietetică cu ulei de peşte poate îmbunătăţi activitatea bolii şi funcţia endotelină la pacienţii cu lupus eritematos sistemic (LES). Studii anterioare au arătat că acidul gras n3 polisaturat (PUFA) din uleiul de peşte îmbunătăţeşte funcţia endotelină în boli care asociază ateroscleroza. S-a
observat că valorile crescute ale PUFA au efect terapeutic asupra modelelor de şoarece cu LES. Dr. Stephen A. Wright de la Universitatea Regală Belfast din Anglia şi colegii săi au cercetat dacă suplimentarea cu n3 PUFA la pacienţii cu LES poate dezvolta un efect terapeutic şi dacă poate conferi un efect protector vascular prin îmbunătăţirea funcţiei endoteline şi reducerea stresului oxidativ.Suplimentarea dietei cu ulei de peşte timp de 24 de săptămâni a avut ca rezultat modificări semnificative asupra acizilor graşi din compoziţia membranei plachetare cu scăderea procentului de acid arahidonic şi cu creşterea procentului de acid docohexanoic şi eicopentanoic. Activitatea bolii s-a îmbunătăţit semnificativ la pacienţii din grupul ce a primit suplimentare cu ulei de peşte, deşi nu exista o corelare între scorul de activitate al bolii şi acizii graşi din compoziţia membranei plachetare.
“Acesta este primul studiu ce arată un beneficiu al unei diete cu conţinut de n 3 PUFA asupra funcţiei vasculare şi asupra activităţii bolii la pacienţii cu LES”, a concluzionat autoarea. Perspectiva pe termen lung va trebui să clarifice cantitatea şi rolul acestui tip de acid gras asupra eventimentelor cardiace.
Ann Rheum Dis 2008;67:841-848
Sursa: www. labinfo.ro



