Campanie pentru depistarea malformaţiilor cardiace la copii
Campania îşi mai propune amenajarea unui nou bloc operator la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş (IBCvT) şi specializarea în străinătate a personalului medical, cu ajutorul fondurilor strânse pe parcursul acesteia. Pentru a veni în sprijinul părinţilor ai căror copii suferă de malformaţii cardiace congenitale, a fost lansat şi site-ul www.sansalaviata.ro, unde aceştia pot afla informaţii despre malformaţiile cardiace la copii, modalităţile în care ele pot fi corectate şi tipurile de intervenţii care pot fi efectuate la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş.
În România se nasc anual aproximativ o mie de copii cu malformaţii cardiace. Nouă sute dintre ei au nevoie de intervenţie chirurgicală în primul an de viaţă. Cea mai mare parte a lor sunt operaţi în centrul de la Târgu-Mureş. Doar 270 de copii pot fi operaţi în medie, într-un an, la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, întrucât există un singur bloc operator şi o singură echipă specializată, copiii fiind programaţi cu două-trei luni înainte.
"Avem o singură sală de operaţie dedicată exclusiv intervenţiilor chirurgicale la copii, care funcţionează la standarde europene. Prin dotarea cu echipament a celei de-a doua săli de operaţie şi sprijinirea formării de noi specialişti într-un domeniu deficitar în România, vom putea să creştem numărul copiilor operaţi şi al intervenţiilor efectuate la momentul optim. Cred că programul "ªansă la viaţă, şansă la noi amintiri" va avea impact, atât pe plan profesional, cât şi pe plan ştiinţific-educaţional, prin reducerea mortalităţii provocate de bolile cardiovasculare la copii", a precizat doctorul Horaţiu Suciu, coordonatorul echipei chirurgicale de la Târgu-Mureş. /Rompres/