Transplantul, soluţie terapeutică pentru multe afecţiuni
În plan organizatoric, realizarea cea mai importantă rămâne înfiinţarea în anul 2005 a Agenţiei Naţionale de Transplant, care coordonează în prezent întreaga activitate de transplant pe teritoriul României a subliniat prof. dr. Irinel Popescu. În planul activităţii de transplant, au fost puse la punct criteriile de stabilire a morţii cerebrale şi au fost desemnate spitalele în care se poate efectua activitate de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană. Încă de la sfârştiul anilor '90 au fost introduse în România prelevările multiorgan şi a fost înfiinţat un sistem de repartiţie naţională a organelor prelevate. Membrii Romtransplant sunt cei care au continuat programe de transplant deja existente la Bucureşti, Timişoara, Târgu Mureş Cluj dar au şi dezvolta alte programe în centre precum Oradea şi Arad. S-a dezvoltat, de asemenea, activitatea de prelevare şi transplant tisular (piele, os, cornee, tendoane, etc). Prof.Dr. Dan Enescu a înfiinţat o bancă de piele la Spitalul Grigore Alexandrescu.
În prezent, România nu mai este de mult o pată albă pe harta transplantului european, iar numărul de transplanturi creşte de la an la an, odată cu permanenta îmbunătăţire a rezultatelor a reliefat prof. dr. Irinel Popescu. El a spus că în România au fost efectuate 152 de transplanturi hepatice departe însă de cele 13 000 ale Spaniei sau 12 000 ale Franţei. Preşedintele Romtransplant a subliniat că transplantul a fost posibil şi datorită înţelegerii de către ministrul sănătăţii publice a necesităţii acestei activităţi şi care a dus la o mai bună finanţare. Programul naţional de transplant beneficiază de finanţarea integrală din partea Ministerului Sănătăţii Publice, în cadrul unui program alcătuit de către Agenţia Naţională de Transplant. Referindu-se la realizările în plan ştiinţific, prof. dr. Irinel Popescu a amintit că fiecare Congres al Romtransplant a reprezentat un eveniment la care au participat cei mai buni specialişti români precum şi specialişti de marcă din străinătate. S-a realizat astfel integrarea transplantului românesc în primul rând la nivel european, dar şi internaţional, în general.
Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, dr. Victor Zota a spus că numărul donatorilor în România s-a dublat aproape în fiecare an. El a amintit că pentru acest an sunt prevăzute 50 de transplanturi iar până acum au fost deja realizate jumătate. În 2006 au fost efectuate 36 de transplanturi. "În România se efectuează transplanturi la standarde europene dar la preţ de dumping.Un transplant hepatic la noi costă 70 000 de euro în timp ce în SUA costă 250 000 de dolari iar în Europa ajunge la peste 150 000 de euro" a adăugat dr. Zota. El a reliefat faptul că România are cea mai completă,complexă şi mai sigură lege din lume în domeniu. La 1 ianuarie 2008 în România se aflau în tratament imunosupresor 1521 de persoane şi probabil în acest an se va ajunge la 1800 de persoane.
Dr. Zota a apreciat modul în care se desfăşoară în prezent activitatea de transplant de măduvă, precizând că anul trecut au fost efectuate 86 de transplanturi şi anul acesta vor fi 130, în cele trei centre de la Bucureşti, Timişoara, Târgu Mureş. Pe lista de aşteptare pentru transplant hepatic se află 250-300 de persoane, iar între timp o parte nu mai ajung să facă transplantul dar, din păcate nicăieri în lume numărul donatorilor nu este suficient, a menţionat prof. dr. Irinel Popescu. /Rompres/