Un nivel redus al vitaminei D în organism duce la o creştere a riscului de mortalitate, în special în cazul persoanelor care suferă de maladii cardio-vasculare, conform unui studiu publicat recent şi realizat pe 3.258 de pacienţi cu o vârstă medie de 62 de ani. Dintre aceştia, cei care aveau cele mai scăzute niveluri de vitamina D în
organism întâmpinau un risc de peste două ori mai mare de deces comparativ cu pacienţii cu niveluri ridicate din această vitamină. Acest studiu a fost realizat pe o perioadă de aproape 8 ani în Austria şi rezultatele sale au fost publicate în Arhivele de medicină internă, publicaţie a Asociaţiei Medicale Americane.Legătura dintre nivelul de vitamina D şi riscul de deces din cauza unor afecţiuni cardio-vasculare, a fost evidenţiat în special la pacienţii cu niveluri scăzute în această vitamină. Pe parcursul acestui studiu, 737 dintre pacienţi (22,6%) au decedat dintre care 463 (62,8%) aveau probleme cardio-vasculare. Conform studiului coordonat de Dr Harald Dobnig, de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Graz, în Austria, 307 dintre subiecţii care au decedat au avut niveluri foarte scăzute de vitamina D în organism, comparativ cu doar 103 decese din rândul pacienţilor cu niveluri ridicate de vitamina D în organism.
Alte studii realizate recent identifică de asemenea legături între nivelul de vitamina D din organism şi frecvenţa crizelor cardiace, diabet, obezitate şi hipertensiune arterială, dar şi legături între un nivel scăzut din această vitamină şi anumite tipuri de cancer. Conform datelor statistice, cel puţin 50% dintre adulţii de peste 50 de ani au deja carenţe importante de vitamina D în organism, iar această problemă începe să afecteze şi din ce în ce mai multe persoane tinere. Principala sursă de vitamina D pentru organism este lumina solară. O expunere la soare de zece până la cincisprezece minute pe zi este suficientă pentru ca pielea să producă o cantitate optimă din această vitamină sub efectul razelor ultraviolete. Principala sursă alimentară de vitamina D este în carnea de peşte. Astfel 86 de grame de ton din conservă conţine 200 de unităţi de vitamina D. /Rompres/



