Telemedicină în cardiologie cu spitale din Anglia şi Grecia
Ulmeanu a subliniat că este pentru prima dată când se realizează astfel de legături în domeniul cardiologiei pediatrice. El a mai menţionat că se vor putea face nu numai precizări de diagnostic şi pregătire pentru specialiştii români, dar vor putea fi realizate şi intervenţii la cele două spitale, de la Londra şi de la Atena. Directorul spitalului "Grigore Alexandrescu" a remarcat că din cauza numărului redus de specialişti cardiologi, şi mai ales din domeniul ecografiei, mii de copii cu cardiopatii congenitale nu sunt diagnosticaţi la timp. El a făcut referire la cinci boli congenitale mai frecvente şi pentru care copiii ar trebui operaţi după primele şapte zile de la naştere: transpoziţia de vase mari, ventricul unic, canal arterial malign şi retur venopulmonar. El a mai menţionat că prin ecografie se pot face diagnosticări chiar în faza intrauterină, dar din cauza lipsei de specialişti acestea nu se fac.
Ulmeanu a amintit că deşi există o hotărâre de guvern semnată de primul-ministru în urmă cu doi ani, pentru construcţia unei clinici specializate pe cardiologie pediatrică, în cadrul spitatului "Grigore Alexandrescu", şi care are o bugetare de 30 milioane euro, construcţia nu a demarat, pentru că banii erau cuprinşi în Proiectul Siemens Colţea şi ar fi trebuit transferaţi Spitalului "Grigore Alexandrescu". El şi-a exprimat speranţa că acest lucru se va putea realiza în scurt timp. Clinica ar urma să aibă specialitatea de cardiologie pediatrică, chirurgie cardiovasculară şi medicina adolescentului.
Prof.dr. Radu Ciudin, de la Institutului de Cardiologie "C.C. Iliescu", a spus că al doilea spital care va avea legături de telemedicină cu cele două spitale de la Londra şi, respectiv, Atena, va fi Institutul "C. C. Iliescu". El a făcut referire la o statistică a cazurilor de malformaţii congenitale cardiace, statistică europeană care este valabilă şi pentru România, şi a menţionat că sunt cam 1.150 de cazuri complexe. Dintre aceste cazuri, au fost rezolvate cam o sută pe an în România, la cele patru clinici din Târgu Mureş,Timişoara,Cluj şi Bucureşti.
Prof.dr. Michael Gatzoulis de la Brompton Hospital, a spus, în intervenţia sa, că acest program este important atât pentru specialiştii români, dar şi pentru cei englezi, şi a evidenţiat importanţa dezvoltării unor astfel de proiecte în domeniul cardiologiei pediatrice, în general în pediatrie, în beneficiul pacienţilor. Cu acest prilej, a fost prezentat cazul unui băieţel de doi ani cu malformaţii cardiace, dar şi la ochi şi urechi, pentru care specialiştii din România s-au consultat cu cei din Anglia, stabilindu-se în cele din urmă că diagnosticul este de cord triatrial fără ventricul, cu hipertensiune pulmonară. Cazul copilului a fost prezentat şi în speranţa că poate se va găsi o soluţie terapeutică. /Rompres/