Douăzeci de oameni de ştiinţă din diferite ţări au lansat un apel comun împotriva riscurilor pe care şi le asumă utilizatorii telefonului portabil, în special copiii sub 12 ani. Acest apel, coordonat de David Servan-Schreiber, profesor de psihiatrie la Universitatea din Pittsburgh enumeră zece recomandări principale.
Potrivit semnatarilor, copiii
sub 12 ani nu trebuie autorizaţi să utilizeze un telefon mobil decât în cazuri de urgenţă, telefonul trebuie menţinut la peste 1 m de corp în timpul comunicării, utilizând un difuzor, un kit sau o cască, evitând pe cât posibil să se apropie mobilul de utilizator, chiar în stare de veghe. Apelul recomandă de asemenea să se comunice mai degrabă prin SMS căci acesta limitează durata expunerii şi apropierea de aparat. Oamenii de ştiinţă s-au pus de acord asupra a două lucruri: nu există o probă formală a nocivităţii aparatului, dar un risc există ca el să favorizeze apariţia cancerelor în caz de expunere pe termen îndelungat".
"Suntem astăzi în aceeaşi situaţie care exista în urmă cu 50 de ani în legătură cu azbestul şi tutunul. Fie că nu facem nimic şi acceptăm un risc, fie că admitem că există un mănunchi de argumente ştiinţifice îngrijorătoare", explică Thierry Bouillet, cancerolog la spitalul Avicenne din Bobigny şi semnatar al apelului.
Printre semnatari figurează Dr Bernard Asselain, şef al serviciului de biostatistici ale cancerului la Institutul Curie, Profesorul Franco Berrino, director al departamentului Medicină preventivă şi predictivă din Institutul naţional al cancerului din Milano, Dr Thierry Boiullet, cancerolog şi director al Institutului de radioterapie al spitalului Avicenne din Bobigny, Jacques Marilleau, inginer, fost fizician la Comisariatul energiei atomice şi la CNRS din Orsay, Joel de Rosnay, doctor în ştiinţe. /Rompres/