O şansă în plus pentru copiii bolnavi de cancer
Conf.dr. Monica Dragomir, de la Institutul Oncologic Bucureşti, a declarat cu prilejul lansării proiectului, că în ciuda progreselor notabile realizate în România pentru tratamentul copiilor cu cancer, conform standardelor internaţionale actuale, rezultatele sunt inferioare celor obţinute în ţările dezvoltate. Motivul principal este diagnosticul pus în stadii avansate în peste 60% din cazuri, când tratamentul nu mai poate duce la vindecare. Potrivit specialistei, cauza cea mai importantă a ratării şanselor de supravieţuire şi vindecare este întârzierea în identificarea şi îndrumarea cazurilor suspecte spre servicii specializate, dublată nu de puţine ori şi de întârzierile şi chiar refuzul familiilor în a da curs recomandărilor medicale.
Conf.dr. Monica Dragomir consideră că este necesară o strategie la nivel naţional concepută de autorităţile din domeniul sănătăţii pentru cancerul la copii, care reprezintă 2% din totalul cancerelor, restul fiind la adult. Ea a precizat că în timp ce la adulţi sunt mai multe programe şi există strategie, la copii nu există o strategie, deşi este importantă, pentru că numai astfel se poate rezolva problema diagnosticării precoce. Specialistul a apreciat programul dezvoltat de compania Danone, care are ca scop principal educarea medicilor de familie în ceea ce priveşte această afecţiune la copii, astfel încât atunci când medicii de familie se confruntă cu situaţii care ar putea fi încadrate la această afecţiune, să îi trimită pe copii la specialişti.
În ceea ce priveşte asigurarea tratamentului, conf. dr. Monica Dragomir a spus că nici la Institutul de la Cluj nu au fost probleme privind accesul la tratament, dar a menţionat că există medicamente care nu se mai găsesc pe piaţă, n-au mai fost aduse sau n-au mai fost înregistrate de companii, pentru că sunt prea ieftine şi sunt necesare cantităţi mici. Medicul şi-a exprimat speranţa că prin acest program, specialiştii din oncologie vor fi sprijiniţi de medicii de familie şi, ulterior, şi de alte categorii de medici pentru a diagnostica în stadii avansate cancerul la copii, cu atât mai mult cu cât şansele de supravieţuire la copil sunt mai mari decât la adulţi.
Iniţiatorul proiectului este firma Danone şi, potrivit directorului de comunicare al companiei, dr. Bogdan Ioachim, "în centrul acţiunilor de responsabilitate socială se află copiii, firma derulând proiecte atât pentru copiii sănătoşi - Cupa Danone, cel mai mare turneu de fotbal pentru copii între 10-12 ani, desfăşurat în 40 de ţări -, cât şi pentru cei cu nevoi speciale, în ţări precum Mexic, Africa de Sud şi Ungaria''. Dr. Bogdan Ioachim a adăugat că acest proiect se va prelungi atât cât va fi nevoie, urmîrindu-se ca astfel de traininguri pentru medicii de familie să se desfăşoare în număr cât mai mare şi, ulterior, să se extindă şi alte specialităţi din ambulator.
Potrivit dr.Mihaela Mihailovici, principalele arii de acţiune ale proiectului sunt dezvoltarea, împreună cu Institutul Oncologic din Bucureşti şi din Cluj, a programului de formare specifică pentru recunoaşterea şi îngrijirea cancerului la copii de către medicul de familie. Ea a spus că, începând de anul trecut şi până în prezent, 400 de medici din Bucureşti, Cluj, Oradea, Satu Mare şi Bistriţa Năsăud au participat deja la cursuri şi se intenţionează dublarea acestui număr până la sfârşitul anului.
Un alt scop al programului este realizarea unei platforme de Internet pentru formarea de cadre medicale privind această afecţiune şi facilitarea comunicării între specialişti, pentru a putea asista simultan un număr cât mai mare de medici din toate regiunile ţării, iniţierea unor grupuri de suport care să informeze, să încurajeze şi să însoţească deopotrivă copiii şi părinţii şi susţinerea specialiştilor în domeniu în direcţia elaborării unei strategii naţionale. Dr. Mihaela Mihailovici consideră că pentru majoritatea copiilor care se îmbolnăvesc de cancer, în fiecare an, în România, şansa de a se vindeca este de fapt şansa de a ajunge cât mai repede la medic şi de a parcurge tratamentul până la capăt într-unul dintre centrele specializate din ţară. /Rompres/