Recomandări pentru perioadele cu temperaturi crescute pentru copii şi vârstnici
Recomandări pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor
- Pentru sugari si copiii mici
realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer.
sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă
se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită
copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode
nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi şi obligatoriu cu căciuliţă pe cap
copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete şi foarte bine spălate
mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o igienă riguroasă a sânului şi evident igiena generală.
la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică
atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igien ă atât pentru copil cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel putin odată pe zi, şi obligatoriu seara la culcare iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie.
-Copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.
Recomandări pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice
creearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului
hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi
alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete
se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care disupun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile
este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei
se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălărie de protecţie
persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente
menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 – 4 duşuri pe zi.
Recomandări pentru persoanele care prin natura activităţilor lor depun un efort fizic deosebit
aceştia vor încerca dozarea efortului în funcţie de periodele zilei încercând să evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de caldură sunt foarte mari se va proceda la stoparea activităţii
se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi
este total contraindicat consumul de cafea şi alcool în această perioadă.
utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale vegetale şi echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive
Recomandări pentru angajatori :
Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă se recomadă:
reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
alternarea efortului dinamic cu cel static;
alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb;
asigurarea echipamentului individual de protecţie;
asigurarea de duşuri