Bucureştenii îşi pot testa gratuit tipul de piele
Două din trei femei nu se protejează corect în timpul expunerii la soare, relevă studiul epidemiologic mondial din 2007. De asemenea, o persoană din două nu foloseşte un program de îngrijire adecvat tipului său de piele. Un studiu efectuat în România în 2007 a evidenţiat că există o discrepanţă majoră între autoevaluarea pielii şi valoarea efectuată de dermatolog. Astfel, 37% declară că au pielea sensibilă, iar 42% au fost diagnosticaţi de dermatologi cu piele sensibilă. Studiul a mai relevat că 71% dintre femei declară că pielea lor reacţionează la climă, 56% declară că pielea reacţionează la soare, 54% - la stres, oboseală, 28% - la cosmetice, 23% - la dietă, 14% - la aer condiţionat. Acelaşi studiu relevă că 60% dintre femei declară că nu au tenul deschis la culoare, iar 37% au fost diagnosticate de dermatolog ca având prototipul unu şi doi.
Studiul realizat în urma evaluării din 2007 mai arată că bărbaţii nu-şi cunosc tipurile de piele. Au fost diagnosticate 2.442 de persoane, dintre care doar 10% au fost bărbaţi. Potrivit specialiştilor, există o falsă percepţie în ceea ce priveşte sensibilitatea pielii, însă femeile îşi auto evaluează corect nivelul de hidratare al pielii. Ele sunt preocupate în special de îmbătrânirea mecanică şi cronologică şi numai 10% dintre femei sunt îngrijorate de îmbătrânirea foto indusă. Rezultatele pentru bărbaţi arată că există o discrepanţă între autoevaluare şi evaluarea făcută de dermatolog. Astfel, dintre cei 50% care au declarat că au pielea sensibilă, doar 16% au fost diagnisticaţi astfel şi de dermatolog. În ceea ce priveşte tipul de ten, 32% au spus că au tenul mixt, iar medicul dermatolog a diagnosticat în proporţie de 50% acest lucru. Nici în ceea ce priveşte hidratarea nu stau mai bine, astfel că 60% dintre bărbaţi nu ştiu dacă au pielea deshidratată, iar 41% au fost diagnosticaţi astfel.
Persoanele care vor să-şi cunoască tipul de piele pot obţine gratuit informaţii, diagnosticare şi consiliere, timp de două săptămâni, la Centrul Sănătăţii Pielii de la Piaţa Unirii. Dacă au alte probleme de dermatologie, ei vor fi dirijaţi către una dintre clinicile care au medici la Centrul Sănătăţii Pielii - Spitalul de Boli Dermato-Venerice "Scarlat Longhin", Spitalul Colentina şi Spitalul Elias. Campania, susţinută de Societatea Română de Dermatologie şi Laboratoarele Vichy, se află la a treia ediţie şi îşi propune să informeze, să educe, să diagnosticheze şi să sfătuiască persoanele care vor veni la acest centru pentru o mai bună îngrijire a pielii. /Rompres/