Oamenii de ştiinţă au subliniat totuşi faptul că scorul MELD folosit pentru clasificarea pacienţilor aflaţi pe lista de transplant hepatic a fost iniţial utilizat pentru o cohortă de pacienţi cu ciroză hepatică la care s-au efectuat şunturi porto-sistemice intrahepatice. Ei au cercetat valoarea de prognostic a acestui scor la 256 de pacienţi cirotici cu hemoragie variceală acută, pacienţi care au fost anterior incluşi într-un trial clinic abandonat care urmărea efectul lanreotidei, un agent care nu a demonstrat niciun beneficiu la aceşti bolnavi. Treizeci şi cinci pacienţi (14%) au murit într-o perioadă de până la 6 săptămâni, 14 dintre aceste decese intervenind în primele 5 zile.
Analizele statistice univariate au arătat că doar scorul MELD şi numărul unităţilor de MER necesare în primele 24 de ore au reprezent factori predictori ai mortalităţii. Pentru fiecare creştere cu 1 punct a scorului MELD s-a notat o creştere cu 8% a riscului de mortalitate la 5 zile şi o creştere de 11 % la 6 săptămâni.
În total resângerarea în primele 5 zile a apărut la 37 de pacienţi (15%). Pentru fiecare creştere cu 1 punct a scorului MELD s-a notat o creştere cu 5% a riscului de resângerare în primele 5 zile. În plus pacienţii cu un scor MELD de 18 sau mai mare au avut un risc semnificativ mai mare în comparaţie cu cei cu scoruri mai reduse.
Dr. Kamath a subliniat faptul că deoarece aceşti pacienţi cu scor MELD mai mare de 18, care necesită transfuzii cu peste 4 unităţi MER, sunt la cel mai mare risc în ceea ce priveşte mortalitatea în următoarele 6 săptămâni, ei trebuie orientaţi promt către centrele de transplant hepatic. Dr. Kamath a adăugat de asemenea că, având în vedere faptul că bolnavii cu scor MELD pest 18 prezintă un risc mare de resângerare în primele zile, aceştia ar trebui spitalizaţi pentru cel puţin 5 zile.
Gut 2008;57:814-820.
Reamintim faptul că, scorul MELD este obţinut pe baza valorilor bilirubinei serice, a creatininei serice şi a INR.