Iar concluziile la care au ajuns savanţii niponi ar putea să-i pună în altertă pe mulţi, deoarece după cum s-a dovedit în cadrul acestor cercetări riscul de apariţie a cancerului la colon este de 136% mai mare în cazul persoanelor cu o dentiţie precară. La persoanele cu carii, riscul unor tumori cerebrale este mai mare de 54%, iar riscul de cancer la plâmâni este cu 68% mai mare. Probabilitatea apariţiei unei afecţiuni oncologice sporeşte proporţional cu numărul dinţilor stricaţi sau pierduţi, au stabilit savanţii.
Unii comentatorii s-au grăbit să afirme că prin descoperirea acestei legături între starea cavităţii bucale şi cancer omenirea s-a apropiat cu încă un pas de rezolvarea problemei legate de afecţiunile oncologice. Păcat că oamenii de ştiinţă nu au reuşit încă să se lămurească care este cauza şi care efectul, în legătură cu aceasta existând încă o serie de controverse.
În rezumat, savanţii susţin că problemele dinţilor reprezintă un indiciu clar al existenţei unor tumori canceroase în organism. ”Problemele dentiţiei” pot să indice şi un mod de viaţă nesănătos, o alimentaţie deficitară, exces de alcool şi de ţigări. Astfel, o ierarhizare a priorităţilor se va putea face în problema dinţi-cancer doar prin alte investigaţii mult mai detaliate, apreciază experţii. /Rompres/