Potrivit unui grup de cercetători din cadrul Universităţii Naţionale a Austriei, stângacii pot prelucra volume mai mari de informaţie decât dreptacii. Monitorizând desfăşurarea unor jocuri pe calculator, cercetătorii au ajuns la concluzia că stângacii joacă mai bine decât dreptacii, deoarece analizează într-un ritm mult mai rapid situaţia în curs şi reacţionează într-un mod mai adecvat. În opinia cercetătorilor, astfel de oameni performează ca piloţi sau şoferi.
De altfel, nu este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă vorbesc despre superioritatea stângacilor în faţa dreptacilor. Astfel, experţi ai Biroului Naţional de Studii Economice al SUA au descoperit că absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior care au mai dezvoltată mâna stângă câştigă cu 13-21 la sută mai mult decât colegii lor dreptaci. Totuşi, această tendinţă se manifestă doar în cazul bărbaţilor: femeile stângace şi cele dreptace demonstrează rezultate identice. De asemenea, cercetătorii au stabilit că stângacii devin mai frecvent decât dreptacii specialişti de înaltă clasă: 53 la sută comparativ cu 38 la sută. Printre stângaci sunt mulţi pictori şi muzicieni. Caracterul exclusiv al bărbaţilor stângaci îl demonstrează biografiile unor mari personalităţi ale istoriei: Michelangelo, Mark Twain, Paul McCartney, Charlie Chaplin, Isaac Newton, Albert Einstein.
Este adevărat că rezultatele cercetărilor s-au dovedit neunitare: oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că stângacii sunt predispuşi mai mult decât dreptacii la schizofrenie şi alcoolism. Specialiştii ruşi au o atitudine sceptică faţă de studiile colegilor occidentali. ”Asemenea concluzii sunt cel puţin superficiale”, a declarat psihoterapeutul Pavel Ponomarev. ”Pe de o parte, pentru activitatea mânii stângi este responsabilă emisfera dreaptă a creierului, care formează procesele de creaţie. La stângaci această emisferă este dezvoltată mai bine. Tocmai plecând de la aceasta, cercetătorii au ajuns la concluzia că stângacii sunt buni la capitolul ştiinţă şi artă. Însă, dezvoltarea talentului este influenţată de o mulţime de factori ereditari, culturali şi sociali. Tocmai ele au o influenţă dominantă asupra talentului”, consideră Ponomarev.
De asemenea, oamenii de ştiinţă ruşi subliniază că, în cazul în care emisfera dreaptă ar fi exercitat o influenţă majoră asupra destinului uman, acest lucru s-ar fi manifestat nu doar în cazul bărbaţilor, ci şi în cel al femeilor. ”Nu se poate nega că evoluţia unor boli psihice începe din emisfera dreaptă”, explică preşedintele Asociaţiei independente de psihiatrie a Rusiei, Iuri Savenko. ”Dacă omul este stângaci, imaginea bolii s-ar putea modifica uşor. Însă, acest factor nu este atât de important pentru a trage nişte concluzii atât de îndrăzneţe precum cercetătorii occidentali. Cu atât mai ciudat este să auzim că printre stângaci sunt mai mulţi schizofrenici. În dezvoltarea acestei boli un factor determinant îi constituie cel ereditar”, conchide Savenko. /Rompres/