Ea deja trecuse de faza de acceptare a bolii, după contactarea virusului în 1980, în urma unei transfuzii cu sânge infectat la naşterea celui de-al treilea copil. Totuşi nu a aflat de boală decât două decenii mai târziu, când ”după patru zile de stat în pat şi o stare de sfârşeală m-am dus la doctor şi mi-au descoperit-o”.
Acum, amândoi au dat înţeles deplin formulei tradiţionale a căsătoriei ”la bine şi la rău” şi au ales luna mai când se marchează Ziua Mondială împotriva hepatitei, pentru a celebra o nuntă originală şi a consemna împrejurările neobişnuite în care s-au cunoscut. La Cornwall, în sudul Marii Britanii, cuplul a spus ”da” în faţa a 70 de invitaţi, dintre care 60 suferă de hepatita C. Singurul cadou de nuntă pretins de miri a fost ca invitaţii să vorbească unul câte unul despre această boală. ”Este cel mai frumos cadou pe care ni l-am dorit”, au spus ei presei britanice.
După ce au semnat actele, nuntaşii s-au urcat într-un autocar pentru a împărţi 1.000 de fluturaşi cu informaţii privind patologia bolii în diferite puncte ale localităţii şi pentru a oferi ”îmbrăţişări gratuite”, un mod de a lupta împotriva credinţei false că această boală se transmite prin simplul contact fizic. Hepatita C este o boală ascunsă, denumită şi ”agentul tăcut”. Este numele sub care este cunoscută boala de comunitatea ştiinţifică şi de cei afectaţi, având în vedere că 8 din 10 persoane nu ştiu că sunt purtătoare al virusului. Doar în Spania se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 de persoane bolnave de hepatită C, deşi mulţi dintre ei sunt purtători fără să ştie ai virusului. În întreaga lume numărul lor este de 500 de milioane.
Cuplul Semple-Davis a profitat de cea mai fericită zi din viaţa lor pentru a vorbi deschis despre această boală, având în vedere că există ”multe prejudecăţi şi ignoranţă pe această temă, precum şi tabuuri”. Astfel prin această nuntă tematică, ei au vrut să dea clar de înţeles că virusul nu se transmite prin atingere. Principalele căi de transmitere ale hepatitei C sunt transfuziile cu sânge infectat, sau injecţiile cu ace infectate. Deşi uneori se poate transmite şi de la mamă la făt. Odată transmis, virusul se instalează în organism, mai ales în ficat, fără ca persoană infectată să-şi dea seama, cum s-a întâmplat cu Chrissy. Când au apărut primele simptome, în mod normal boala este deja cronică, sau a degenerat deja în ciroză.
În ce priveşte tratamentul, cel mai eficient constă în asocierea medicamentului rivabirina, care se ia pe cale orală, cu interferon pegilat, care se administrează subcutanat. Această terapie are succes în aproximativ 54 la sută din cazuri. Totuşi, poate da unele efecte secundare, precum depresie, oboseală, erupţii cutanate sau căderea părului. /Rompres/