Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş, dr. Ovidiu Butuc, a spus, la rândul său, că toate spitalele din judeţ se confruntă cu o criză de heparină, întrucât stocurile existente, pe lângă faptul că sunt mici, "sunt stocuri cu probleme". "Din nefericire, situaţia este destul de gravă, în sensul că suntem la limita de avarie. Avem stocuri, dar sunt destul de mici. Situaţia este aceeaşi la toate spitalele. Avem stocuri de la acelaşi producător, am înţeles că sunt stocuri cu probleme. Am cerut Ministerului Sănătăţii Publice deblocarea din fondul de situaţii de urgenţă a unei cantităţi suplimentare" - a afirmat Butuc. El a precizat că şi la MSP există heparină produsă de aceeaşi firmă şi că s-a luat decizia contactării unui alt producător.
"Atunci s-a aflat că de fapt este o problemă la nivel mondial cu producătorul iniţial de heparină. S-a găsit un alt producător în Polonia şi în cel mai scurt timp urmează să se facă importul de heparină. Noi am făcut o comandă către Unifarm şi MSP pentru o cantitate de 10.000 de flacoane, care ne-ar ajunge patru-cinci luni" - a declarat Ovidiu Butuc. ªeful spitalului a spus că în câteva secţii de chirurgie, unde nu se fac intervenţii cardiovasculare, medicii au recurs la un substitut de heparină. Heparina importată de România din Germania era fabricată în China iar după declanşarea scandalului din SUA, unde 200 de pacienţi au prezentat reacţii adverse, spitalele nu au mai fost aprovizionate, ca urmare a stopării producţiei.
Ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, a precizat, vineri, în legătură cu apariţia în presă a unor informaţii incorecte privitor la lipsa heparinei din spitale, că heparina sodică a fost retrasă din toate unităţile sanitare din UE, inclusiv din România, ca urmare a deciziei Agenţiei Europene a Medicamentului. Ministrul a adăugat că având în vedere importanţa heparinei, MSP s-a preocupat pentru ca pacienţii din România să nu fie afectaţi. Astfel, în spitalele în care este necesară efectuarea unor intervenţii chirurgicale de urgenţă, sunt asigurate stocuri de rezervă de heparină. Pentru a se depăşi această situaţie, MSP a consultat unităţile spitaliceşti din ţară şi a decis realizarea unui import de maximă urgenţă prin compania naţională UNIFARM S.A. În acest fel, pacienţii ale căror intervenţii chirurgicale au fost reprogramate, deoarece viaţa nu le era în pericol, vor putea fi supuşi intervenţiilor în circa 10-12 zile. În consecinţă, ministrul Eugen Nicolăescu solicita mass-media informarea corectă a populaţiei şi solicita CNA investigarea acestui mod de a prezenta deformat realitatea. /Rompres/