"Ziua Internaţională a Hepatitei este de o importanţă majoră pentru noi, în condiţiile în care România este ţara cu cea mai ridicată prevalenţă a infecţiei cronice cu virus C din întreaga Uniunea Europeană - (4,9%) precum şi cu o prevalenţă mare a infecţiei cronice B (6%)'', a declarat Dan Zamonea, director general al Roche România. Aceste date epidemiologice par a fi confirmate şi de numărul mare de pacienţi depistaţi prin intermediul Programului de Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, care a adus o multitudine de date noi şi extrem de utile în ceea ce priveşte profilul bolilor care afectează populaţia României. ''Ca o componentă esenţială a implicării noastre sociale, Roche România este alături de pacienţii afectaţi de virusurile hepatitice, alături de autorităţile din domeniul sanitar şi de lumea medicală din România în încercarea de a găsi soluţii constructive în faţa unei probleme majore a sănătăţii românilor", a declarat Dan Zamonea.
Persoanele expuse riscului de a fi infectate cu virusul hepatitic C sunt persoanele care: au suferit o transfuzie de sânge înainte de 1992; au suferit intervenţii medicale sau stomatologice cu instrumente nesterilizate; au suferit înţepături accidentale (în special personalul medical din secţiile de urgenţă); au tatuaje sau piercinguri. Alte persoane supuse riscului sunt cele care au folosit în comun seringi sau ace pentru injectarea de droguri; au folosit periuţa de dinţi sau lama de bărbierit în comun cu alte persoane (risc minim). Se recomandă ca persoanele care au fost expuse unuia dintre factorii de risc pentru hepatita B sau C enumerate să se adreseze medicului specialist.
Cu prilejul Zilei Internaţionale a Hepatitei se trage un semnal de alarmă asupra nivelului scăzut de informare şi de voinţă politică în abordarea acestei boli, comparativ cu infecţia HIV/SIDA, tuberculoza şi malaria, în ciuda faptului că numărul persoanelor infectate sau care îşi pierd viaţa din cauza hepatitei B sau C este similar. Alianţa Internaţională împotriva Hepatitei este o organizaţie non-guvernamentală nou înfiinţată, care reprezintă interesele a peste 200 de grupuri de pacienţi infectaţi cu hepatită B sau C, din întreaga lume. Alianţa este condusă de un comitet reprezentativ format din membri ai grupurilor de pacienţi din 7 regiuni ale lumii: Europa, zona Mediteraneeană de Est, Africa de Nord, America de Nord, America de Sud,