Sublista A este formată pentru prima oară, spune ministrul, numai din medicamente generice, din medicamente ieftine, astfel încât să aibă acces un număr cât mai mare de oameni. Lista va creşte ca număr de la 119 DCI (denumire comună internaţională) la 158, o creştere de peste 30% a numărului de tipuri de substanţe active. Vor fi introduse şi substanţe active noi, pe grupe terapeutice.
Sublista B cuprinde atât medicamente originale, cât şi medicamente generice, de la 148 de DCI, propunerea cuprinde 206 DCI, o creştere de 37%, inclusiv DCI noi.
Sublista C, secţiunea C1, pentru compensate 100%, la insuficienţa cardiacă cronică - cinci produse noi, la hepatitele cronice - patru produse noi, ciroza hepatică - şase noi, leucemii - patru etc. La secţiunea C2, programele naţionale de sănătate (diabet, oncologie, hiv-sida, posttransplant) au fost introduse 61 de produse noi (HIV-SIDA), două produse noi la TBC, oncologie - 9, diabet - patru, la bolile rare - mai multe şi pentru prima oară vor fi introduse şi medicamente organice, în premieră pentru România. La C3, cu medicamente pentru copiii până la 18 ani, 18-26 ani, gravide şi femeile lehuze, nu s-a operat încă nicio modificare, deoarece s-a considerat că sunt suficiente.
A doua noutate anunţată de ministrul Nicolăescu este că această propunere de listă va fi, pentru prima oară, însoţită de protocoale terapeutice, de acces. Vor fi protocoale terapeutice pe criterii medicale, dar şi pe criterii de eficienţă medicală şi financiară. "Am încercat ca această propunere de listă, conform estimărilor făcute cu CNAS, să fie cuprinsă în bugetul fondului unic de asigurări de sănătate, în bugetul Casei, cu destinaţia medicamente compensate", a precizat ministrul. "Vom avea protocoale terapeutice transparente, care vor fi făcute publice, ele vor fi aprobate prin ordin de ministru, publicat în MO şi fiecare medic şi cetăţean va şti pe criterii foarte clare dacă are acces la un medicament sau altul şi de pe ce listă", a precizat ministrul.
Propunerea de listă este supusă dezbaterii publice, pe site-ul ministerului după care va fi supusă aprobării guvernului. "Sperăm ca până pe 30 iunie să fie dată Hotărârea de Guvern şi Ordinul de Ministru vizând aplicarea acestora, astfel încât de la 1 iulie să şi intre în vigoare", a declarat Nicolăescu. Totodată, ministrul Sănătăţii a anunţat, în premieră, că o dată cu implementarea noii liste cu medicamente se va oferi şi noul pachet de servicii medicale de bază finanţat din fondul unic de asigurări de sănătate. Vor fi în jur de 150 de servicii care vor fi decontate. La aceste servicii vor fi disponibile în paralel şi medicamentaţiile necesare, astfel încât asiguratul să ştie ce i se cuvine, atât pe partea de investigaţie, cât şi ca medicamentaţie. /Rompres/