Au fost evaluaţi 379 de manageri din 387 şi au rămas neevaluaţi 8 manageri, dintre care 7 au fost revocaţi din funcţie în perioada 18.03-22.04.2007, ca urmare a cererilor de demisie, a precizat ministrul Nicolăescu. Un manager nu a fost evaluat, fiind în concediu de maternitate. Dintre managerii evaluaţi, 177 au depus contestaţii pe care le-a analizat şi soluţionat comisia centrală de evaluare. După soluţionarea contestaţiilor, s-a prelungit contractul de management pentru 184 de manageri, va fi reevaluată după 6 luni activitatea a 163 de manageri şi a încetat contractul de management pentru 32 de manageri, a spus ministrul.
Evaluarea activităţii managerilor s-a făcut pe baza indicatorilor de management al resurselor umane (proporţia medicilor, din total personal, proporţia personalului medical din total personal, număr mediu de consultaţii acordate de un medic în ambulator). Alţi indicatori au vizat utilizarea serviciilor (durata medie de spitalizare pe spital şi secţie, indicele de complexitate a cazurilor, procentul pacienţilor chirurgicali din totalul pacienţilor), indicatorii economico-financiari, indicatorii de calitate (rata mortalităţii, rata infecţiilor nozocomiale, indicele de concordanţă între diagnosticul de la internare şi cel de la externare, precum şi numărul de reclamaţii ale pacienţilor).
Ministrul Sănătăţii a enumerat şi câteva disfuncţionalităţi referitoare la activitatea managerilor: asumarea nerealistă a unor indicatori - cum ar fi indicele de mortalitate, pe care unii manageri de spitale de urgenţă l-au apreciat zero, deşi vin foarte multe accidente şi inevitabil se înregistrează şi decese -, stabilirea ratei de infecţii nozocomiale zero, stabilirea numărului de reclamaţii sau plângeri zero, procentul de cheltuire a banilor cu medicamentele stabilit defectuos, ceea ce a dat peste cap şi alţi indicatori economico-financiari, situaţia dezechilibrându-se şi ducând la depunctarea managerilor. Eugen Nicolăescu a spus că cel mai îngrijorător lucru este faptul că pe parcursul derulării contractului de management în anul 2007, majoritatea managerilor nu şi-au urmărit valorile indicatorilor asumaţi, motiv pentru care nu au solicitat renegocierea acestora, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ceea ce denotă lipsă de interes şi responsabilitate.
Propunerile făcute în urma acestei evaluări se referă la revizuirea indicatorilor în baza cărora se va face evaluarea managerilor în anul 2008 şi modificarea corespunzătoare a legislaţiei în domeniu pentru creşterea calităţii actului managerial. Alte propuneri se referă la încheierea actelor adiţionale la contractele de management în cel mai scurt timp, pentru indicatorii asumaţi pentru anul 2008, după negocierile cu casele judeţene, astfel încât viitoarea evaluare să fie în concordanţă cu indicatorii de management actualizaţi, dar şi înfiintarea în cadrul MSP a unui grup de lucru permanent, cu atribuţii în încheierea, derularea şi monitorizarea contractelor de management pentru spitalele publice din reţeaua MSP. De asemenea, se are în vedere obligaţia managerilor de a participa periodic la cursuri de management organizate de ªcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar, pe acele tronsoane de management unde s-au constatat deficienţe în timpul evaluării. Este necesar un circuit informaţional unitar al datelor statistice raportate în sistemul sanitar, pentru care este importantă implicarea Autorităţilor Judeţene de Sănătate Publică în colectarea, întocmirea, verificarea şi transmiterea la termen a acestor raportări, până la finalizarea informatizării spitalelor, a subliniat Nicolăescu. /Rompres/