Copiii cu vârsta de 12 luni se vaccinează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei la medicul de familie. ASPMB recomandă să nu se deplaseze în aceste ţări copiii sub 1 an. Se recomandă vaccinarea împotriva encefalitei de căpuşă în special a celor care se vor deplasa în afara oraşelor în care se vor desfăşura competiţiile sportive.
Vor fi considerate la risc: în Elveţia - cantoanele Thurgau, Schaffhausen, Zurich, Aargau, Lucerna şi Berna, iar în Austria - toate zonele aflate la o altitudine mai mică de 1.000 metri, în special pentru zonele situate de-a lungul Dunării, între Passau şi Linz şi regiunile din jurul oraşelor Viena, Wachau, Burgenland, St. Poelten, Carinthia şi Styria. În afara vaccinării, ASPMB considerăm necesară informarea populaţiei care va fi potenţial expusă riscului unei astfel de infecţii şi asupra aplicării altor măsuri de prevenţie şi anume: portul de îmbrăcăminte colorată deschis pentru a putea observa căpuşele; îmbrăcămintea va acoperi mâinile şi picioarele, pantalonii trebuie introduşi în ciorapi şi mânecile la cămăşi nesuflecate.
Trebuie utilizate substanţele repelente pentru piele expusă (ex. DEET 30%) şi haine (ex. permethrina); gravidele şi copiii sub 12 ani vor consulta medicul înainte de utilizare.
Se mai recomandă inspecţia corpului după posibila expunere şi îndepărtarea căpuşelor imediat cu penseta prin tracţiune uşoară şi continuă. Pensa se va aplica cât mai aproape de piele pentru a nu lăsa bucăţi din gura căpuşei în piele. Nu se va zdrobi corpul căpuşei. Mâinile se protejează cu mănuşi sau tifon. După scoaterea căpuşei, zona se spală cu apă şi săpun şi se dezinfectează cu un dezinfectant incolor. Zona va fi observată 30-40 zile, iar dacă apare o pustulă sau alt semn la locul muşcăturii se va consulta imediat medicul infecţionist. Nu se utilizează căldura sau alte substanţe (petrol, amoniac, etc.) pentru a îndepărta căpuşa, iritarea acesteia putând creşte riscul de infecţie.
Persoanele care au călătorit în zone endemice şi care prezintă simptome în urma unei muşcături de căpuşă trebuie să consulte medicul de familie sau medicul infecţionist.
Vaccinarea - schema rapidă - constă în 4 doze administrate în zilele 0, 7, 21 şi la 12-18 luni faţă de prima. /Rompres/