
Ciocolata este bună pentru femeile însărcinate
Consumul cotidian de ciocolată neagră are efecte
benefice pentru femeile gravide şi protejează organismul împotriva
hipertensiunii arteriale, conform unui nou studiu american. Prin consumul unei
ciocolate de bună calitate riscul de a suferi de complicaţii asociate
hipertensiunii arteriale şi luării în greutate la femeile gravide este foarte
mult diminuat, conform doctorului Elizabeth Triche de la Universitatea Yale. Studiul ce a fost
realizat pe un eşantion reprezentativ de 2.291 de femei între anii 1996 şi
2000, va fi publicat în numărul pe luna mai al revistei Epidemiology. Metoda
orginală folosită de realizatorii acestui studiu implică evaluarea consumului
de ciocolată la femeile însărcinate şi urmărirea efectelor teobrominei, un
alcaloid conţinut în boabele de cacao în proporţie de 1,5-3%. Acest compus
chimic din ciocolată, prezent în special în ciocolata neagră, are importante
virtuţi diuretice, stimulează funcţionarea inimii şi are efecte
vasodilatatoare. De asemenea, conţinutul de magneziu al ciocolatei este benefic
pentru persoanele care suferă de hipertensiune iar flavonoizii din ciocolată au
un puternic efect antioxidant. În funcţie de tipul de ciocolată concentraţia de
teobromină poate varia între 0,15% şi 0,46%, procentul mai ridicat regăsindu-se
în ciocolata neagră sau amăruie. Rompres/