Într-un studiu caz-control cercetătorii au inclus 296 de pacienţi recent diagnosticaţi cu esofag Barrett pe care i-au comparat cu 308 subiecţi cu boală de reflux gastro esofagian (BRGE) dar fără esofag Barrett şi 309 cazuri martor. Pentru a obţine detalii privind dietele participanţilor cercetătorii au utilizat un chestionar validat anterior. Astfel au fost identificate două pattern-uri dietetice. Pattern-ul occidental bogat în carne, mancare fast-food, sucuri, bere/lichior, cafea este sărac în tofu, cereale gătite, fructe şi apă. Pattern-ul sănătos pe de altă parte este bogat în fructe şi legume, peste neprăjit, tofu şi este sărac în carne, snacksuri sărate, cartofi prăjiţi şi băuturi răcoritoare.
Comparând loturile de pacienţi, subiecţii foarte aderenţi de dieta occidentală au avut o creştere moderată a riscului de a dezvolta esofag Barrett. Nu a fost găsită nicio relaţie de tip doză-efect. Nu a fost găsită nicio asociere atunci când indivizii au fost comparaţi cu cazurile de BRGE. Atunci când, cazurile au fost comparate cu lotul martor, a fost observat faptul că indivizii cei mai aderenţi de o dietă sănătoasă au avut un risc cu 65% mai scăzut de a dezvolta esofag Barrett. (OR: 0,35). Riscul pentru esofagul Barrett a fost de asemenea mai scăzut printre indivizii cu o dietă sănătoasă atunci când cazurile au fost comparate cu indivizii cu BRGE.
“Studii suplimentare sunt necesare pentru a evalua rolul BRGE în etiopatogeneza esofagului Barrett şi pentru a determina dacă intervenţiile alimentare pot influenţa riscul pentru această boală sau pentru adenocarcinomul esofagian” au concluzionat autorii studiului.
Am J Epidemiol 2008;167:839-846.