Nicolăescu s-a referit la baza de date a Institutului de Sănătate Publică Bucureşti, alcătuită din date cu 817 puncte de măsurători de expunere la câmp electromagnetic de radiofrecvenţă, în 30 de oraşe şi 3 comune, din 21 judeţe, inclusiv în Bucureşti. Măsurătorile s-au făcut în perioada 2005 - 2007, în vecinătatea a 135 de staţii de bază (antene) de telefonie mobilă, inclusiv în vecinătatea antenelor amplasate pe terasele unor blocuri. Acestea au fost efectuate atât în interiorul, cât şi în exteriorul locuinţelor şi a fost măsurată contribuţia tuturor câmpurilor electromagnetice generate de toate sursele existente în zonă, inclusiv de antenele care emit programele radio-tv şi de antenele de comunicaţii speciale. Ministrul Sănătăţii a subliniat că valorile măsurate ale densităţii de putere a câmpului electromagnetic s-au încadrat în limitele impuse de normele stabilite de MSP, toate fiind de peste 5 ori mai mici decât valoarea limită maximă admisă (2 W/m2 ).
Energia radiaţiilor neionizante este absorbită de sistemul biologic şi este convertită local în caldură, producând creşterea temperaturii ţesuturilor cu câteva zecimi de grade Celsius. Pe această bază, se poate afirma că populaţia care locuieşte în preajma antenelor prezintă un risc nesemnificativ de a avea probleme de sănătate din cauza expunerii la câmpurile electromagnetice, aceste expuneri încadrându-se în limitele recomandate de UE şi OMS, a precizat Eugen Nicolăescu. El a adăugat că teama cetăţenilor provine din necunoaşterea tehnologiei şi a lipsei de informaţie. Ministrul s-a referit şi la acţiunea OMS de sintetizare a tuturor materialelor publicate care conţin rezultatele investigaţiilor privind efectele biologice ale radiaţiilor neionizante. OMS a inventariat peste 25.000 de articole ştiinţifice publicate în ultimii 30 de ani.
În urma analizei tuturor informaţiilor, OMS a ajuns la concluzia că, în prezent, nu există dovezi ştiinţifice care să confirme faptul că expunerea la câmpurile electromagnetice (de radiofrecvenţă şi de joasă frecvenţă) produce efecte adverse asupra sănătăţii, adică îmbolnăvire, dacă nivelul expunerii este sub limita prevăzută de normele internaţionale. O altă concluzie a evaluării Comisiei Europene evidenţiază că nici studiile pe animale de laborator nu au furnizat argumente care să dovedească faptul că expunerea la câmpuri de radiofrecvenţă ar induce cancer, ar potenţa efectul agenţilor cancerigeni cunoscuţi sau ar accelera proliferarea tumorilor existente.
Acestea au relevat că şi studiile in vitro au arătat că nu există afectare celulară la nivelul expunerii termice la câmpuri de radiofrecvenţă sub nivelul recomandat de ICNIRP. În concluzia raportului se afirmă că niciun studiu nu a putut demonstra că expunerile la câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă cu nivel mai mic decât cel stabilit de normele ICNIRP ar produce efecte adverse asupra sănătăţii.
"Având în vedere concluziile documentelor elaborate de OMS şi ţinând seama de rezultatele măsuratorilor de câmp electromagnetic din baza de date a ISP, putem spune că nu există motive de îngrijorare privind efectele câmpurilor electromagnetice generate de antenele de comunicaţii, inclusiv cele de telefonie mobilă, asupra sănătăţii", a spus Nicolăescu. /Rompres/