Concluziile acestui studiu publicate în numărul din aprilie al revistei Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, sunt bazate pe relatările mamelor despre perioadele de somn ale micuţilor şi despre perioadele în care copiii sunt lăsaţi la televizor. Aceste relatări au fost comparate cu măsurători directe ale greutăţii şi înălţimii copiilor. Mamele care au participat la acest studiu au copii în vârstă de 6 luni. Ele au trebuit să răspundă unor întrebări cu privire la perioada de timp de somn a micuţilor, atât peste zi cât şi noaptea. Aceleaşi mame au fost chemate din nou să răspundă unui set de întrebări când copiii au ajuns la vârsta de 1 an şi apoi la 2 ani, când la setul iniţial de întrebări au fost adăugate şi cele cu privire la perioada petrecută de micuţi la televizor.
În ceea ce priveşte perioada de somn rezultatele indică faptul că 586 de copii au dormit în medie 12 ore sau mai mult pe zi, în timp ce 329 au dormit mai puţin de 12 ore. Dintre cei 586 care au dormit mai mult, doar 7% erau obezi la vârsta de 3 ani, în condiţiile în care din grupul celor care au dormit mai puţin, 12% au ajuns să fie obezi la vârsta de 3 ani. După adăugarea televizorului în ecuaţie s-a observat că 17% dintre cei care au dormit mai puţin de 12 ore pe zi şi au stat la televizor cel puţin 2 ore zilnic, erau obezi.
Impactul somnului asupra hormonilor poftei de mâncare ar putea explica acest efect. În alte studii realizate pe adulţi, privarea de somn duce la producerea în organism a unei concentraţii superioare de grelină, un hormon care declanşează senzaţia de foame şi pe de cealaltă parte, conduce la diminuarea concentraţiei de leptină, hormon asociat senzaţiei de saţietate. Pe de cealaltă parte privitul la televizor în cazul copiilor duce la îngrăşare pentru că micuţii nu mai consumă calorii prin joacă. /Rompres/