Un an mai târziu, visul că o scânteie din Alex supravieţuieşte prin persoanele care au primit aceste organe s-a transformat într-un coşmar. Medicii au aflat că Alex nu a murit din cauza unei infecţii bacteriene ci a unei forme extrem de rare de cancer al sângelui care nu a fost depistat decât după autopsie. Această formă de cancer s-a transmis prin organele afectate şi la cei patru pacienţi care au suferit operaţii de transplant. Cu groază, părinţii lui Alex au aflat că doi dintre aceşti pacienţi au murit deja, iar ceilalţi doi urmează un tratament chemoterapeutic după ce le-a fost îndepărtat rinichiul primit de la Alex.
Acest caz a dus la reevaluarea procedurilor medicale în cazuri de transplant la două spitale, deşi ancheta declanşată de Departamentul american pentru Sănătate nu a putut identifica nici un vinovat în acest caz. Experţii susţin că riscul de a te îmbolnăvi de cancer în urma unui transplant de organe este extrem de mic. În urma unui studiu desfăşurat la nivel naţional în Statele Unite ale Americii, doar 64 de cazuri de îmbolnăvire de cancer au fost depistate din peste 230.000 de operaţii reuşite de transplant. ''Organele unui copil de 15 ani sunt un adevărat dar de la Dumnezeu'', a comentat şi chirurgul Lewis Teperman, precizând că majoritatea donatorilor de organe sunt mult mai în vârstă decât Alex. ''De obicei organele unui copil de 15 ani sunt în stare perfectă. În acest caz însă nu au fost'', a mai adăugat el. Lewis Teperman care este şi conducătorul Departamentului pentru transplanturi de la New York University Medical Center, locul unde au fost transplantate două dintre organele prelevate de la Alex, a fost coordonatorul echipei de medici care au realizat raportul acestui caz.
În luna martie a anului trecut Alex Koehne a fost transferat la Stony Brook University Hospital din Long Island după ce a fost tratat la un alt spital pentru ameţeli, stări de vomă şi dureri puternice de cap şi de spate. Medicii au considerat că adolescentul suferă de o meningită virală - deşi la analize nu a putut fi identificat virusul responsabil de această presupusă infecţie. El a fost supus unui tratament intensiv cu antibiotice însă fără nici un rezultat, iar la 30 martie medicii au constatat decesul. Părinţii lui Alex au solicitat o autopsie şi au primit după o lună vestea că fiul lor a murit din cauza unui limfom non-Hodgkin, boală rară care afectează anual mai puţin de 1.500 de persoane în SUA. "Nu ne-a venit să credem când am primit vestea. Am părăsit spitalul cu ochii în lacrimi'', a mai povestit Jim Koehne. Jim şi Lisa Koehne au aflat apoi că un bărbat în vârstă de 52 de ani a încetat din viaţă în urma aceleiaşi forme rare de cancer după 4 luni după ce a primit ficatul lui Alex. Părinţii adolescentului au mai aflat şi despre o femeie de 36 de ani care a primit pancresul lui Alex şi care a murit la puţin timp din aceleaşi cauze. Alţi doi pacienţi care au primit câte un rinichi sunt supuşi unui tratament împotriva cancerului la care deocamdată răspund bine, după ce le-au fost îndepărtate organele transplantate. /Rompres/