Pe de altă parte, acesta vine în contradicţie cu descentralizarea sistemului sanitar, o măsură agreată de directorii de spitale. Concluzia rezultată din discuţiile cu medicii şi opiniile postate pe site-ul ministerului, unde se află strategia de descentralizare, este că ministerul trebuie să ia în serios descentralizarea, acesta urmând să cedeze toate unităţile sanitare către autorităţile locale.
Astfel, spitalele comunale şi orăşeneşti trebuie să treacă, cu bugetul aferent, la consiliile locale, spitalele judeţene la consiliile judeţene, spitalele clinice la facultăţile de medicină şi farmacie şi spitalele de monospecialitate, tot la consiliile judeţene. Ministerul ar păstra activitatea de reglementare şi control, precum şi politicile sanitare, care practic înseamnă tot reglementare, după cum funcţionează în mai multe ţări ale UE.
O măsură de mult aşteptată de medici a fost reglementată, în acest an, de minister, anume rezidenţiatul pe post. În criza de medici, rezidenţiatul pe post soluţionează această problemă având în vedere că medicii generalişti pot participa la rezidenţiat fără să participe la concursul naţional, care seamănă cu o loterie. "Dau examen la un spital anume, la o specializare anume şi nu concurează decât cu cei care doresc, tot în acel spital, să facă acea specializare. Care este mai bun va câştiga, iar şi pentru spitale este benefic", a precizat secretarul de stat. Secretarul de stat a ţinut să aprecieze performanţele Ministerului Sănătăţii în ultimii ani, al cărui buget aprobat a crescut comparativ cu anul 2005 de 11 ori. /Rompres/