Cafeaua băută zilnic în cantităţi moderate are
efectul de a micşora riscul de îmbolnăvire de demenţă prin faptul că blochează
o parte din acţiunea destructivă a colesterolului asupra organismului, conform
unui studiu american publicat în ultimul număr al revistei Journal of
Neuroinflammation. Această populară băutură a fost deja ''lăudată'' şi în alte
studii pentru rolul său protector împotriva maladiei Alzheimer.
Cercetătorii americani au oferit cofeină unor iepuri hrăniţi cu alimente bogate
în grăsimi şi au observat rezistenţa ''barierei'' vitale dintre creier şi
restul organismului, cofeina nepermiţând sângelui bogat în grăsimi să
alimenteze sistemul nervos central.
Această ''barieră'' de sânge a
creierului este un filtru care protejează sistemul nervos central de agenţii
chimici cu potenţial nociv purtaţi prin sânge în restul organismului. Alte
studii în domeniu au demonstrat că un nivel ridicat de colesterol în sânge
poate face ca aceste filtre să devină mai permisive. ''Cofeina este un drog
sigur şi la dispoziţia tuturor, iar abilitatea sa de a stabiliza filtrele de
sânge ale creierului o recomandă ca pe o soluţie în terapiile împotriva unor
afecţiuni neurologice'', a explicat Dr. Jonathan Geiger de la University of North Dakota.
În studiul realizat la University of North Dakota a fost
folosită o cantitate de cofeină echivalentă unei ceşti normale de cafea pe zi.
După 12 săptămâni de dietă bogată în colesterol,. iepurii care au primit
echivalentul unei cafele pe zi aveau filtrele de sânge ale creierului într-o
stare sensibil mai bună decât cei care nu au primit cofeină. ''Aceasta este cea
mai bună dovadă că o cantitate de cofeină echivalentă unei ceşti de cafea pe zi
are un efect benefic asupra creierului, protejându-l de efectele colesterolului
crescut'', a comentat Dr Jonathan Geiger, coordonatorul acestui experiment,
adăugând că studiul va fi continuat şi în cazul oamenilor./Rompres/