Infecţiile cutanate şi ale ţesuturlior moi, provocate din ce în ce mai des de MRSA (agentul cauzal în 30% dintre cazurile de infecţii cutanate), sunt cauze comune de morbiditate prin spitale. Cel mai mare risc îl comportă pacienţii operaţi, cei cu diabet zaharat, imunodeprimaţii, bolnavii canceroşi.
În urmă cu treizeci de ani doar 2% a infecţiilor provocate de stafilococi erau rezistente la tratament, pe când în ziua de astăzi rezistenţa tulpinilor de stafilococi la antibiotice a ajuns la 60%, devenind o problemă importantă de sănătate publică, având în vedere impactul potenţial fatal asupra bolnavilor internaţi în secţii de terapie intensivă.
În studiul realizat pe 1180 de pacienţi cu infecţie cutanată şi de ţesuturi moi, dintre care 361 aveau infecţie confirmată cu MRSA, jumătate dintre bolnavi primind Zyvox 600 mg la 12 ore oral sau intravenos, cealaltă jumătate vancomicină 1 g iv la 12 ore, rata vindecării după tratamentul cu Zyvox a fost de 88,6% faţă de rata de vindecare de 66,9% dată de vancomicină. Un avantaj deosebit al lui Zyvox comparativ cu vancomicina constă în faptul că poate fi adminstrat per os, tratamentul necesitând o perioadă mai scurtă.
Efectele adverse raportate au avut o prevalenţă asemănătoare în cele 2 grupuri, la Zyvos înregistrându-se mai multe cazuri de tulburări gastrointestinale şi trombocitopenii, vancomicina cauzând mai degrabă reacţii alergice, rush, anafilaxie.
