"Întrebarea este dacă nu cumva prin creşterea şanselor de supravieţuire în cazul naşterilor premature, expunem aceşti copii la un risc crescut de a suferi de o sumedenie de probleme grave mai târziu în viaţă'', susţine Dr. Geeta Swamy de la Centrul Medical al Universităţii Duke. Majoritatea copiilor născuţi prematur ajung la maturitate să aibă o sănătate şi funcţii reproductive normale, însă cercetătorii au identificat existenţa unui factor de risc mai ridicat pe termen lung în rândul acestora comparativ cu copiii născuţi la termen în perioada 1967 - 1988. În afară de o rată mai mare de mortalitate în perioada copilăriei şi de incapacitate reproductivă la maturitate, copiii născuţi prematur întâmpină un factor sporit de risc de a suferi de unele afecţiuni grave precum boli ale plămânilor, dizabilităţi sau retardare mintală.
Numărul naşterilor premature în Statele Unite ale Americii a crescut constant în ultimele două decenii, ajungând până la 12,8% din totalul naşterilor în anul 2006, conform unor statistici oficiale americane. Astfel numai în 2006 în SUA s-au născut prematur peste 540.000 de copii. Numărul naşterilor premature creşte şi în condiţiile înmulţirii numărului de femei care apelează la tratamente de fertilitate care au ca rezultat sarcini multiple. "În Statele Unite s-a declanşat o adevărată 'epidemie' a naşterilor premature iar prevenirea lor este de o importanţă critică'', a apreciat Dr. Alan Fleischman, adăugând că tehnicile de prevenire a naşterilor premature includ tratamentul hormonal pentru femeile care au mai avut copii născuţi prematur şi reducerea numărului de embrioni implantaţi în acelaşi timp în cadrul tehnicilor de fertilizare in vitro.
În acest studiu, dintre cele peste 1,2 milioane de naşteri din perioada 1967 - 1988 luate în calcul, peste 60.000, adică aproximativ 5%, au fost naşteri premature. Nu au fost luate în calcul decât naşterile cu un singur copil. Aşa cum se aşteptau medicii, copiii născuţi prematur întâmpină un risc mai ridicat de mortalitate în primul an de viaţă, comparativ cu cei născuţi la termen. În mod surprinzător însă s-a constatat că acest risc sporit de deces se menţine mai ridicat şi după trecerea pragului critic de 1 an după naştere. Astfel copii născuţi cu 5 până la 9 săptămâni mai devreme (după 28-32 de săptămâni de sarcină) prezintă un risc dublu de mortalitate în perioada 1-5 ani, comparativ cu copiii născuţi la termen. Deşi riscul general de mortalitate este scăzut, doar 33 din 5.880 de copii născuţi prematur au murit, el este însă dublu faţă de cel al copiilor născuţi la termen. /Rompres/