"Pacienta nu avea un muşchi în zona pectorală, motiv pentru care nu s-a putut face un implant cu silicon aşa cum se obişnuieşte. Aşa că am încercat o metodă nouă, de expandare de ţesuturi, pe care noutatea a fost că până acum o aplicam numai pentru refacerea cicatricilor", a declarat prof.univ.dr. Theodor Stamate. Potrivit acestuia, intervenţia este unică la nivel mondial, întrucât "sfântul google" nu i-a arătat nicio altă intervenţie chirurgicală asemănătoare. Profesorul ieşean susţine că noutatea constă în folosirea a o parte a marelui dorsal de pe partea dreaptă, după ce timp de patru luni s-a folosit un expander tisular (balonaş de silicon care, la interval de o săptămână, era injectat cu ser pentru expandarea ţesuturilor). După cele patru luni, a fost obţinut şi un mare dorsal cu lungime suficientă care să folosească drept "hamac" implantului de ţesut.
Practic, au fost combinate sub microscop operator două tehnici: cea a expandării tisulare prin care a fost obţinut un volum mai mare de ţesuturi şi transferul microchirurgical al acestora, precum şi tehnica de lipire a arterei nutritive şi a venelor comitante. Noutatea este transferul liber de pe partea stângă pe partea dreaptă. De asemenea, în timpul intervenţiei chirurgicale a fost scoasă punga de silicon. Singurul dezavantaj este faptul că, deşi va avea un aspect fizionomic plăcut, sânul reconstruit nu va fi funcţional în cazul în care tânăra va trebui să alăpteze.
Prof.dr.univ. Theodor Stamate a efectuat în urmă cu câţiva ani o intervenţie chirurgicală în premieră mondială, atunci când a transplantat degetul mare de la mâna stângă la mâna dreaptă a unui preot ortodox. Acesta îşi pierduse în timpul unui accident degetul mare de la mâna dreaptă, fapt care l-ar fi împiedicat să îşi mai practice meseria.