Ea a adăugat că situaţia devine tot mai alarmantă din cauza efectelor avorturilor, care încep să se vadă în creşterea numărului de cazuri de cancer mamar şi de col uterin. ''Din datele pe care le deţinem, reiese că 18% din avorturile din România sunt solicitate de adolescente cu vârste între 15 şi 19 ani, iar 60% dintre avorturi se fac tinerelor între 15 şi 24 de ani'', susţine Larisa Ischime. Ea a adăugat că vârsta la care se recurge la avort a coborât sub 14 ani.
În ceea ce priveşte cursurile de educaţie sexuală promovate în şcoli, acestea se referă la descrierea relaţiilor sexuale şi a metodelor contraceptive, fără a aminti însă consecinţele nefaste ale folosirii lor, este de părere specialistul. Ea consideră că în prezent asistăm la o cenzură violentă a comunicării opiniilor şi ideilor şi la manipularea activităţilor educative.
"Acest tip de realitate coruptă face ca atunci când se aduce în discuţie ideea castităţii sau a abstinenţei să apară deja o reacţie a elitei scientiste şi liberaliste, care prin ironie, manipulare şi exclusivism aruncă o asemenea viziune în neant", este de părere Larisa Ischime. Ea consideră că este importantă educaţia oferită de părinţi, care trebuie să le explice adolescenţilor preceptele morale şi de suflet.
Asociaţia Provita Media l-a invitat pe dr. Ian Johnston din Marea Britanie, care a susţinut o conferinţă pe tema reducerii numărului de sarcini la adolescente, prezentând experienţa Marii Britanii. Oaspetele englez a menţionat că Marea Britanie se află pe un loc fruntaş în ceea ce priveşte avortul în rândul adolescenţilor şi, cu toate măsurile luate de guvern, situaţia nu s-a îmbunătăţit. Medicul a spus că o soluţie ar fi implicarea familiei în educaţia sexuală a adolescenţilor. În felul acesta, debutul activităţii sexuale poate fi întârziat, iar adolescenţii pot dezvolta atitudini responsabile faţă de viaţă, a afirmat dr. Ian Johnston.
El a mai subliniat că soluţia de promovare insistentă şi instruirea pe larg a utilizării contraceptivelor nu face decât să toarne gaz pe focul sexualităţii, să aţâţe curiozitatea copiilor, a adolescenţilor, să tulbure sufletele lor, determinându-i astfel să practice relaţii sexuale precoce. /Rompres/