El a afirmat că boala provoacă o triplă suferinţă, în primul rând, celui afectat, apoi membrilor familiei acestuia şi, în al treilea rând, celor care trebuie să-i îngrijească, mai ales pe pacienţii în perioada terminală, când nu prea mai există sunt soluţii terapeutice. La toate acestea se adaugă şi izolarea unor astfel de bolnavi de către societate.
Acesta este motivul pentru care, sub patronajul Ambasadei Franţei la Bucureşti şi prin grija unor medici de origine română de la Paris, printre care dr. Rodica Ivanov, se organizează de 4-5 ani cursuri de psihooncologie, a precizat prof. dr. Sarafoleanu. El a explicat că bolnavii de cancer dezvoltă o anumită psihologie, care trebuie înţeleasă, pentru a putea fi ajutaţi. Modele aduse din Franţa nu prea au efect, a opinat specialistul, adăugând că aceia care frecventează cursurile se aleg cu o diplomă şi totul se rezumă cam la atât. Prof. dr. Sorin Sarafoleanu a afirmat că, în general, bolnavii merg la medic în faze grave ale bolii, majoritatea acestora provenind din mediul rural. El spune că o răguşeală care ţine mai mult de 2-3 săptămâni, o mică jenă sau o ulceraţie la baza limbii, un miros urât pot fi debutul unui cancer.
Prezentarea la specialist în faze avansate ale bolii implică fie intervenţii chirurgicale mutilante, fie un tratament îndelungat şi costisitor sau pur şi simplu doar un tratament care să uşureze suferinţa.
Una dintre cauzele creşterii frecvenţei cancerului de limbă este de natură dentară. Specialiştii stomatologi susţin că 90% din populaţia din mediul rural nu mai are decât parţial sau deloc dantură, nu merge la dentist pentru a-şi pune plăci dentare sau pentru a-şi scoate rădăcinile de la vechii dinţi care constituie surse de infecţie. La acestea se adaugă stresul care există şi în mediul rural, consumul de alcool şi de tutun de proastă calitate, a menţionat prof. dr. Sarafoleanu. (Rompres)