Tot potrivit CPSS, s-a evidenţiat că majoritatea covârşitoare de 96,6% dintre persoanele intervievate au auzit de tuberculoză sub această denumire sau sub denumirea de TBC sau oftică. Doar 3,4% declară că nu au auzit şi nu ştiu de existenţa acestei afecţiuni. Pentru 89,8% dintre cei intervievaţi, tuberculoza reprezintă o boală de plămâni, iar pentru 6,2% o boală frecvent localizată la plămâni. Dintre cei intervievaţi, 3,2% au declarat că deşi au auzit de tuberculoză, nu ştiu ce fel de boală este, iar 0,8% cred în mod eronat că este o boală de sânge.
Studiul a urmărit şi antecedentele privind tuberculoza, acest capitol urmărind să identifice în ce măsură persoanele intervievate au avut de-a face cu această afecţiune de-a lungul vieţii. Cercetarea a evidenţiat că 65,3% din populaţie a făcut cel puţin odată analize pentru tuberculoză, 33,8% nu a făcut niciodată şi 0,9% dintre intervievaţi nu ştiu dacă au fost în această situaţie. Dintre persoanele care au făcut investigaţii privind tuberculoza, 90,6% dintre cazuri au făcut radiografii pulmonare, pentru 25,1% a fost necesară şi o examinare a sputei, iar în 19% din cazuri s-a făcut şi un MRF. Pentru 45,7% dintre cei care au făcut investigaţii pentru tuberculoză, motivul a fost solicitarea acestor analize la angajare, la admitere sau pentru plecarea în străinătate, suspiciunea de tuberculoză a reprezentat motivul de investigare pentru alţi 33,1%, în timp ce 4,8% nu ştiu care au fost motivul acestor analize. Dintre persoanele care au făcut cel puţin odată analize pentru tuberculoză, 5% declară că au avut boala, iar dintre aceştia, 31,2% au declarat că sunt bolnavi în momentul în care s-a făcut studiul.
Referitor la percepţia riscului de îmbolnăvire cu tuberculoză, majoritatea celor chestionaţi nu se tem că s-ar putea îmbolnăvi de tuberculoză, 31,6% consideră că nu au niciun risc, iar 43,6% consideră că prezintă un un risc mic, 10,7% consideră că au risc mare, iar 14,1% nu pot estima care este acest risc pentru ei. În opinia a 76,2% dintre persoanele intervievate există categorii de persoane care sunt mai expuse riscului de a se îmbolnăvi de tuberculoză şi aceste categorii sunt cei care fumează (61,2%), oamenii săraci (52,3%) şi cei care răcesc uşor (51,1%).
Privitor la cunoştinţele despre tuberculoză şi transmiterea acesteia, 46,7% dintre cei intervievaţi consideră că nu este posibil să ai tuberculoză fără să ai semne evidente de boală, 31,5% consideră că acest lucru este posibil, iar 21,8% recunosc că nu ştiu dacă acest lucru este sau nu posibil. La întrebarea care sunt semnele ce ne pot indica tuberculoza au fost date destul de puţine răspunsuri, dintre acestea cel mai important semn invocat fiind tusea (37,3%), tuse cu sânge (88%) şi faptul că fac febră şi scad în greutate (10,5%).
În ceea ce priveşte tratamentul, 30,45% din populaţie declară că nu ştie cât durează tratamentul corect al tuberculozei, 44,4% oferă răspuns corect indicând o durată de câteva luni, 18,8% dintre cei intervievaţi consideră greşit că tratamentul durează peste un an, dar răspunsul poate avea la bază şi o informaţie corectă, dacă se referă la cazurile de multidrog rezistente. Aproximativ 85,6% din populaţie ştie că pentru tratamentul tuberculozei este necesar să se interneze în spital, în timp ce 4,8% consideră că nu este necesar acest lucru, iar 9,6% nu ştiu să dea răspunsul corect. Majoritatea persoanelor intervievate (53%) ştiu că pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, cea mai bună metodă este evitarea contactului cu persoanele bolnave de tuberculoză. O majoritate covârşitoare dintre persoanele intervievate (92%) au spus că tuberculoza poate fi vindecată.
În privinţa medicului la care ar trebui să se meargă pentru diagnosticarea acestei afecţiuni, 47,8% au indicat medicul de familie, ca primă opţiune, 24,8% - Spitalul TBC, 17,3% - Dispensarul TBC, iar 7,7% - la spital. Studiul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ cu vârste peste 18 ani, format din 1.118 persoane din mediul urban şi rural, din 14 judeţe din România, inclusiv Bucureşti. /Rompres/