S-a constatat că dietele cu indice glicemic mare cresc riscul îmbolnăvirii cu diabet de tip 2 şi de apariţie a bolilor cardiovasculare. În acelaşi timp, cercetătorii au subliniat faptul că aceste diete par a fi asociate cu apariţia calculilor biliari şi a anumitor tipuri de cancer. “Mesajul cheie al acestui studiu este că indexul glicemic al alimentelor din dietă reprezintă un predictor important pentru riscul de a dezvolta anumite boli” a notat Alan Barclay, autorul principal al studiului publicat în revista American Journal of Clinical Nutrition. Dietele cu index glicemic crescut epuizează în timp pancreasul şi în final pot duce la diabet – a notat cercetătorul.
Aceste alimente determină apariţia unor spike-uri constante ale valorilor glicemiei care la rândul lor duc la creşterea secreţiei de insulină şi de insulin-like growth factor 1, substanţe care cresc riscul de dezvoltare a unei neoplazii. Alte studii au demonstrat de asemenea că dietele cu index glicemic crescut determină reducerea HDL colesterolului şi creşterea nivelului trigliceridelor. Persoanele cu HDL colesterol scăzut şi valori crescute ale trigliceridelor sunt predispuse la dezvoltarea calculilor biliari.
Am. J. Clinical Nutrition, Mar 2008; 87: 627 - 637.