Ministrul a făcut referire la experienţa Marii Britanii, care după ce şi-a făcut un program de evaluare pe doi ani, dezvoltă acum un program de evaluare a bolilor cardiovasculare. Eugen Nicolăescu consideră că se vor putea gestiona mai bine politicile de sănătate în urma programului. El a arătat că au fost alocate mai multe fonduri pentru medicina primară, astfel încât în 2004 au fost alocaţi 350,4 milioane lei, în 2006 suma a reprezentat 462 milioane lei, pentru ca în 2008 să fie de 1,369 miliarde lei. De asemenea, valoarea punctului per capita a crescut de la 2,69 lei în 2007 la 4,65 lei în 2008 şi prin reglări anuale va depăşi pragul de cinci lei.
Pentru anul 2009 ministrul Sănătăţii prognozează o creştere a alocărilor bugetare pentru medicina de familie, astfel încât aceasta să primească 15% din fondurile pentru sănătate. De asemenea, el a anunţat intenţia realizării unor bugete multianuale şi a abordat problema informatizării cabinetelor de familie. Eugen Nicolăescu a anunţat că au fost cumpărate cele 11.120 de laptop-uri, dar şi softurile şi licenţele privind antivirusul, urmând ca până la 15 aprilie acestea să ajungă la medicii de familie.
Eugen Nicolăescu a prezentat şi câteva proiecte de viitor, toate concentrate pe acordarea unor servicii de calitate cetăţeanului de rând şi care să-l mulţumească pe acesta. Astfel, el a arătat o preocupare deosebită pentru infrastructura din mediul rural care să aducă serviciile mai aproape de cetăţeni şi să diminueze diferenţele dintre rural şi urban. El a prezentat şi modul în care vor arăta unităţile de acordare a serviciilor medicale în rural, care să cuprindă locuinţa medicului de familie, cabinetul acestuia, alte spaţii pentru dezvoltări, pentru alte servicii, pentru medicină dentară, farmacie.
Nicolăescu a subliniat că suprafaţa pentru o astfel de unitate trebuie să fie de 300 metri pătraţi şi aceasta va fi de tip modular. Consiliile locale vor pune la dispoziţie terenul şi vor aduce utilităţile, dezvoltându-se asistenţa primară comunitară şi socială. Nicolăescu a anunţat că în maxim o lună se va promova o ordonanţă de urgenţă privind vânzarea cabinetelor medicale, aceasta fiind singura cale pentru ca medicul să poată investi.
El a anunţat şi oferta politică a PNL care are în vedere alocarea unui proiect mai mare pentru medicina de familie, descentralizarea deciziilor administrative, realizarea de programe multianuale incluse în planificarea bugetară, întărirea rolului medicului de familie prin creşterea competenţelor. Ministrul Sănătăţii a subliniat în repetate rânduri că toate aceste lucruri au putut fi realizate datorită echipei constituite împreună cu cei 11.000 de medici de familie, o echipă competentă dar mai ales responsabilă construind împreună o relaţie solidă. El a adus în discuţie, de asemenea, şi colaborarea cu Colegiul Medicilor din România şi Societatea Naţională de Medicină de Familie. /Rompres/