Folosirea chirurgiei plastice este o procedură care presupune multe suferinţe, pe lângă faptul că este şi costisitoare. Pe marginea acestui caz, Marea Britanie este împărţită între cei care sunt pentru şi cei împotrivă. ''Este o chestiune de 'autostimă': dacă există ceva în corpul tău cu care nu eşti fericit, de ce să nu îl corectezi?'', declară Chelsea Kirwan, mama fetiţei, care adaugă: ''Tot ceea ce vreau este ca fetiţa mea să fie fericită''. Dar dacă dezbaterea se referă la oportunitatea, sau nu, a chirurgiei estetice este în sine ceva destul de vag, eventualitatea de a supune unor operaţii dureroase o fetiţă de doi ani numai fiindcă este ''diferită'' faţă de canoanele impuse de societate, este o problemă mai mult decât neliniştitoare.
Operaţia, a afirmat
Dar oare este chiar aşa? ''Numai gândul de a permite deschiderea feţei copilului tău în încercarea de a o face mai 'acceptabilă' de către societate este îngrozitor'', condamnă Rosa Monckton, mama unei fetiţe cu Down, soţia unui fost director la ziarul 'Sunday Telegraph' şi - mai ales - bună prietenă a Lady Di, prinţesa de Galles, care a fost naşa micuţei Domenica, azi în vârstă de 12 ani.
''Poate că aceşti părinţi fac eforturi să înfrunte şocul - fiindcă despre şoc este vorba - să descopere că fiul lor nu va mai fi niciodată aşa cum se aşteptau''. O concepţie absolut împărtăşită de Asociaţia britanică a celor cu sindromul lui Down, care merge ceva mai departe, evidenţiind faptul că durerea şi disconfortul suferite de o fetiţă de doi ani - care încă nu este conştientă de propria condiţie - s-ar putea configura de-a dreptul ca o violenţă.
În schimb, părinţii micuţei Georgia Bussey, care la vârsta de 5 ani a trecut prin chinurile bisturiului chirurgului, resping toate aceste observaţii şi critici. ''Trăim într-o societate care judecă persoanele după aparenţa lor, or acestea sunt lucruri care nu se schimbă de la o zi la alta'', a spus Kim Bussey, mama Georgiei. ''În felul acesta,