Analizând aprofundat interacţiunea dintre virus şi celulă, cercetătorii de la German Cancer Research Center au descoperit date valoroase despre cum se pot preleva vectori virali funcţionali pentru a fi folosiţi în lupta anticanceroasă.
Virusurile comportă un interes special în domeniul oncologiei, nu numai din cauza rolului lor de cauzalitate în anumite cancere, dar şi pentru impactul lor terapeutic.
Studiind o familie de retrovirusuri care infectează pisicile, cercetătorii au evidenţiat o proteină denumită Bet, secretată de virusuri, care neutralizând enzima APOBEC3, arma cea mai importantă a celulelor (inhibitoare a replicării ADN-ului viral), permite virusurilor replicarea liberă şi răspândirea infecţiei prin organism. Prin inactivarea acestei proteine Bet celula ar putea fi scăpată de virus.
Asemena mecanisme se pot folosi în crearea vectorilor retrovirali terapeutici în oncologie care, ca şi calul troian, ar ataca selectiv celulele canceroase. Aşa cum virusul „dejoacă” mecanismele de apărare ale celulei şi virusul vector dotat cu proprietăţi terapeutice ar putea „scăpa” de a fi distrus de celula canceroasă.
