Autoritatea Europeană pentru Siguranţa
Alimentară (EFSA) pune la îndoială concluziile unui raport elaborat în 2007 de
un grup de cercetători britanici, care puneau în legătură aditivii alimentari
cu hiperactivitatea la copii. Anul trecut, cercetători de la Universitatea
Southampton au provocat îngrijorare în rândul opiniei publice prin publicarea
unui studiu care sugera că utilizarea anumitor aditivi alimentari poate provoca
hiperactivitate, pe baza testelor efectuate pe un lot de 300 de copii. Într-un
comunicat EFSA afirmă însă, după consultarea unor experţi în psihiatrie
infantilă, alergologi şi statisticieni, că studiul britanicilor nu oferă decât
"dovezi limitate că amestecul de aditivi testat a avut un efect minor
asupra activităţii şi atenţiei la unii copii". Prin urmare, consideră
EFSA, acest studiu nu poate sta la baza modificării dozei zilnice acceptate a
respectivilor aditivi.
Studiul britanic ar putea fi relevant
pentru anumiţi indivizi cu sensibilitate crescută la aditivi alimentari, în
general, şi la coloranţi, în special, dar nu se poate aprecia cât de răspândită
este această sensibilitate în populaţia generală, afirmă EFSA. Aditivii
analizaţi de cercetătorii britanici au fost coloranţii alimentari Tartrazine
(E102), E104, E110, E124, E129, E122 şi benzoatul de sodiu (E211). În
comunicatul său, agenţia europeană mai precizează că reevaluează siguranţa
tuturor coloranţilor alimentari autorizaţi în Uniunea Europeană, inclusiv a
celor incluşi în studiul Universităţii Southampton. /Rompres/