În timp ce celelalte riscuri asupra sănătăţii, printre care atacul de cord, formarea de cheaguri de sânge şi atacurile cerebrale, au încetat să se manifeste încă din perioada imediat următoare încetării tratamentelor hormonale, riscul de cancer a continuat să fie prezent, în special cel de cancer mamar, dar şi alte tipuri de cancer cum ar fi cel pulmonar.
Timp de mai mulţi ani medicii au recomandat femeilor să urmeze tratamente hormonale împotriva simptomelor menopauzei şi pentru prevenirea afecţiunilor cardiace. Din anul 2002 au început însă să apară în publicaţiile de profil o serie de studii care avertizau asupra riscurilor pentru sănătate ale tratamentelor hormonale. Pe lista acestor riscuri grave pentru sănătate apar infarcturile miocardice, atacurile cerebrale, formarea de cheaguri de sânge şi cancerul mamar. Până în acea perioadă aproximativ 8 milioane de femei din SUA urmau tratamente hormonale pe bază de estrogen şi/sau progesteron. În urma publicării acestor studii o mare parte dintre aceste femei au încetat tratamentele pe bază de hormoni, dar până în prezent nu se ştia dacă oprirea tratamentului este suficientă pentru îndepărtarea riscurilor pentru sănătate pe care acest gen de tratament la implică.
La acest studiu au participat 15.730 de femei cu vârsta cuprinsă între 50 şi 79 de ani, ce au urmat tratamente hormonale pentru o perioadă medie de 5,6 ani. Riscul de îmbolnăvire de cancer este cu 24% mai ridicat la femeile care au urmat astfel de tratamente decât la cele care nu au luat hormoni. /Rompres/