Învelişul protector ce se formează în jurul corpului viral în condiţii de temperatură scăzută, îi oferă virusului protecţia necesară pentru a trece de la o persoană la alta şi este într-atât de rezistent încât poate salva corpul viral până şi de acţiunea anumitor detergenţi. Totuşi, odată ajuns în organismul gazdă, un virus nu poate infecta celulele decât după ce acest strat protector este îndepărtat. În cazul în care în anumite condiţii acest înveliş protector se topeşte în timp ce virusul se afla în afara organismului gazdă, corpul viral moare.
"Rezultatele acestui studiu deschid noi direcţii de cercetare pentru combaterea epidemiilor de gripă din perioada iernii. Acum după ce am înţeles felul în care virusurile se protejează pentru a se putea transmite de la o persoană la alta, putem să ne gândim la modalităţi de a distruge acest mecanism protector'', a precizat Dr. Duane Alexander, director al Institutului naţional pentru sănătatea copilului şi dezvoltare umană (National Institute of Child Health and Human Development).
Oamenii de ştiinţă au folosit o tehnică sofisticată de rezonanţă magnetică pentru a observa în detaliu felul în care stratul protector al corpului viral răspunde la diferite variaţii de temperatură. Membrana exterioară a corpului viral este compusă în principal din lipide. La temperaturi puţin peste limita de îngheţ, acest strat de lipide se solidifică, căpătând caracteristicile unui gel. La temperaturi ce se apropie de +15 grade Celsius, acest înveliş se topeşte. Cercetătorii au ajuns astfel la concluzia că primăvara şi vara temperaturile sunt prea ridicate pentru a permite formarea acestui înveliş protector şi atunci virusurile gripale nu se mai transmit de la om la om.
Profesorul britanic John Oxford, expert în virusologie de la Queen Mary College School of Medicine, Londra, susţine că deşi acest studiu este foarte interesant, rezultatele sale nu sunt suficient de convingătoare pentru a putea fi trase nişte concluzii ferme. ''Dacă lucrurile stau într-adevăr aşa, cum se face că avem cazuri de gripă în zonele tropicale unde temperatura atinge constant valoarea de +35 grade Celsius? Locuri precum