Cele mai bune proteine vegetale se găsesc în ciuperci, de aceea persoanelor care doresc să ţină post le este recomandat să consume cât mai multe ciuperci, acestea ar trebui să facă parte din meniurile de post cât mai frecvent. Un organism sănătos poate suporta perioada de post fără probleme şi pentru a fi sigur că poate fi trecută cu bine această perioadă, trebuie ca alimentaţia să nu fie monotonă, să fie cât mai variată. Să se consume cât mai multe vegetale, fructe, pe cât posibil.
Dr. Eduard Adamescu a menţionat că se constată o creştere a cazurilor de tuberculoză în perioada postului, aceasta datorită faptului că organismul pierde din imunitate. În perioadele de post, organismul este mai supus riscului de infecţii decât în mod obişnuit. Pe de altă parte, postul după o perioadă de iarnă implică riscuri suplimentare pentru că în general organismele după perioada de iarnă sunt secătuite de vitamine şi de minerale. De asemenea, se recomandă consumul cât mai mare de legume şi fructe proaspete şi, în acelaşi timp, şi anumite vitamine, dar fără să se facă exces. Între vegetalele recomandate în mod deosebit ar trebui să mâncăm ridichi, sfeclă, ştevie, spanac, lobodă, precum şi ceapă verde, salată şi tot ceea ce se găseşte în această perioadă de primăvară. Dr.Eduard Adamescu recomandă însă copiilor sub 9-10 ani să nu ţină post, de asemenea femeile gravide şi persoanele vârstnice cu multiple probleme de sănătate.
În perioada de post se recomandă şi o hidratare cât mai mare, un consum mare de fructe şi legume proaspete, iar cele care nu pot să consume din diferite motive fructe şi legume proaspete, este indicat să consume vitamine recomandate de către medic. După perioada lungă de post urmează perioada sărbătorilor pascale, când oamenii trebuie să fie iarăşi foarte atenţi să nu facă abuzuri pentru că în această perioadă se pot dezvolta o serie întreagă de afecţiuni, organismul fiind agresat prea tare ajunge în cele din urmă să fie nevoie de un consult medical. /Rompres/