"Datele pe care le-am obţinut indică cu claritate faptul că în cazul consumului unui aliment îndulcit cu zaharină, substanţă substitut a zahărului şi cu un conţinut caloric redus, poate duce la o creştere în greutate mai mare decât consumul aceluiaşi aliment îndulcit cu zahăr normal, cu conţinut caloric ridicat. Alţi îndulcitori artificiali, cum este şi aspartamul, ar putea genera acelaşi efect în organism, conform studiului publicat de revista Behavioural Neuroscience, a Asociaţiei Psihologilor americani.
Oameni de ştiinţă de la Purdue University din West Lafayette, Indiana, au hrănit un grup de cobai cu iaurt îndulcit cu zaharină, iar celălalt grup de cobai a primit un iaurt îndulcit cu glucoză. S-a constatat că şoarecii hrăniţi cu iaurt îndulcit cu zaharină au avut nevoie să consume mai multe calorii decât ceilalţi şi s-au îngrăşat mai mult decât cobaii care au primit iaurt îndulcit cu glucoză. Deocamdată aceste rezultate sunt preliminarii, oamenii de ştiinţă anunţând că este nevoie de mai multe experimente în domeniu pentru a testa aceste concluzii. /Rompres/