În ceea ce priveşte cunoştinţele despre simptomele tuberculozei, cercetarea a relevat că tusea este simptomul cel mai cunoscut. În general, populaţia rromă are cel mai scăzut nivel de cunoştinţe despre simptomele tuberculozei, aproximativ 31% dintre etnici nefiind în măsură să indice vreun simptom al tuberculozei. Dintre mediatorii sanitari cuprinşi în eşantion toţi cunoşteau că tusea este un simptom, şase au menţionat scăderea în greutate şi oboseala, patru ştiau de transpiraţii nocturne, doar trei ştiau de febră şi unul singur de expectoraţia cu sânge. 18% dintre respondenţii rromi au spus că au avut unele dintre aceste simptome şi majoritatea au mers la medic din acest motiv. Jumătate dintre respondenţii rromi nu au ştiut dacă tuberculoza este sau nu o boală contagioasă doar 5% indicând că boala este transmisibilă. 48% din populaţia rromă intervievată nu a ştiut dacă tuberculoza poate fi sau nu tratată iar 31% că boala este mortală.
Etnicii rromi chestionaţi nu ştiu cum îşi pot proteja membrii familiei de un bolnav de tuberculoză, pentru a nu se îmbolnăvi la rândul lor. Aproximativ un sfert din populaţia rromă ştie pe cineva care suferă de tuberculoză şi 46% dintre ei au vizitat sau ar vizita acea persoană bolnavă de tuberculoză. Principala rezervă în vizitarea bolnavilor de tuberculoză este frica de a lua boala. Aproape jumătate din respondenţii rromi nu au putut aprecia dacă cineva cu tuberculoză va încerca să îşi ascundă boala, temându-se că îşi poate pierde slujba.
În ceea ce priveşte comunicarea, populaţia săracă română este mai dispusă să afle mai multe date despre tuberculoză decât populaţia de etnie rromă. Cei mai mulţi respondenţi rromi şi-ar dori să afle despre costurile şi durata tratamentului şi cum poate fi tratată boala.
Indicele de eroare maximă al studiului efectuat de DOW este de +/- 8% la un nivel de încredere de 95%.
Iniţiatorii studiului -"Doctors of the World" (DOW) - au lansat o campanie de informare, educare şi comunicare "Tuberculoza se vindecă" destinată comunităţilor de rromi şi care va dura trei luni. În acest scop a fost realizat un film de 25 de minute care va fi prezentat în diferite grupuri, vor fi împărţite pliante, iar asistenţi medicali vor oferi informaţii.
De asemenea, cercetarea realizată de DOW evidenţiază că respondenţi rromi nu ştiau dacă TBC şi tuberculoza înseamnă acelaşi lucru. Persoanele de gen masculin ştiau că tuberculoza este o boală gravă a plămânului iar femeile de etnie rromă nu ştiau dacă tuberculoza este contagioasă. Câţiva dintre respondenţii români şi respondenţii de sex masculin de etnie rromă au considerat că tuberculoza nu se poate trata, aceste opinii fiind influenţate de faptul că au auzit sau cunoscut bolnavi de tuberculoză care au decedat din cauza acestei afecţiuni. (Rompres)
