Dietoterapia în sistemele medicale tradiţionale
chineze ţine seamă de mediul geografic în care trăieşte omul, de anotimp, de
vârstă, de sex şi de tipul de activitate a individului, a declarat dr. Ovidiu
Bojor, specialist în medicină alternativă. El a menţionat că, făcând o paralelă
între alimentaţia locuitorilor din ţara noastră şi cea din China, constatăm că
în regiunile nordice şi montane ale României, unde iarna durează cel
puţin şapte luni, consumul de grăsimi animale, în special de porc, carnea şi
afumăturile, este în cantităţi duble faţă de cel al căror locuiesc în regiunile
sudice. Regimul celor din sud este bazat aproape exclusiv pe uleiuri vegetale
şi pe o alimentaţie mai mult vegetariană. Specialistul a remarcat că şi în ceea
ce priveşte băuturile alcoolice se constată că în sud se preferă băuturile mai
slabe, pe când în nord se preferă tăriile. Astfel, în timp ce în sud se preferă
berea şi vinul,
în nord se preferă palinca, rachiul şi horinca în jur de 50 de grade. Dr. Bojor
a evidenţiat că, se pare, cei care consumă băuturi dublu sau triplu distilate
sunt mai puţin expuşi cirozei sau altor afecţiuni hepatice şi cardiovasculare
decât cei care consumă regulat băuturi alcoolice slabe. O explicaţie ar fi că,
prin fermentaţia primară sau printr-o singură distilare în băutură, rămân
alcooli grei (propilic, izopropilic, butilic, amilic, metilic etc) care sunt
mult mai hepatotoxici decât alcoolul etilic.
În ceea ce priveşte vârsta, copiii
trebuie să evite medicamentele artificiale, de sinteză şi de semisinteză, care,
după cum se ştie, sunt corpuri străine introduse într-un organism plăpând şi
prezintă un grad mare de toxicitate. Multe afecţiuni acute şi, în special,
cronice la copii pot fi vindecate printr-o dietă adecvată şi prin utilizarea
plantelor medicinale. Se recomandă ca alimentele copiilor să fie cât mai
simple, cât mai naturale, evitând dulciurile rafinate (bomboane, ciocolată,
prăjituri, îngheţată).
În ceea ce-i priveşte pe vârstnici, se
recomandă o dietă alcătuită din alimente cât mai simple, uşor digerabile, având
la origine cât mai multe fructe, legume, seminţe şi cât mai puţine grăsimi şi
proteine animale, fiind recomandat laptele, produsele lactate şi ouăle, dar şi
acestea, moderat. Se vor evita condimentele, cafeaua, ciocolata, prăjiturile
grase, iar untul şi grăsimile se vor consuma în cantităţi moderate. ''După cum
arăta dr. Bob Flaws, specialist în medicina chineză, o dietă echilibrată nu
numai că previne sau chiar vindecă numeroase boli specifice vârstei a treia,
dar şi prelungeşte mult viaţa'', a reliefat dr. Bojor. El a subliniat că,
potrivit aceluiaşi medic, trebuie incluse în alimentaţie pentru această vârstă
seminţele de legume, dieta grăunţe germinate, legume, şi zarzavaturi roşii şi galbene
(sfeclă, cartofi, dovlecei, morcovi). Legumele nu trebuie să lipsească de la
nicio masă, iar peştele trebuie consumat de 3-4 ori pe săptămână.
Dr. Bojor a spus că în dieta
tradiţională chineză, ca şi în alte sisteme de dietă din Asia,
sunt interzise băuturile prea reci sau prea fierbinţi. Temperatura minimă nu
trebuie să fie sub 10 grade Celsius, iar cea maximă nu trebuie să depăşească 40
de grade Celsius. Astfel, pot fi evitate multe boli, chiar şi cele canceroase.
Un alt principiu important care trebuie avut în vedere este masticarea. Înainte
de înghiţire, orice aliment trebuie mestecat de cel puţin zece ori. În timpul
mesei, trebuie alungate orice fel de gânduri, toată atenţia concentrându-se
asupra mâncării. După mâncare, stomacul trebuie masat circular, în sensul
acelor de ceasornic de 20-30 de ori, iar apoi, tot de atâtea ori, în sens
invers. Pentru cei predispuşi constipaţiei cronice, masajul se recomandă să fie
făcut de la dreapta la stânga. După masă se face o plimbare de 10 - 15 minute.
/Rompres/