Aceste teorii bazate pe studii realizate în mai multe părţi ale lumii sunt incluse în volumul ''Teach Yourself: Training Your Brain'' (Învaţă singur: Antrenează-ţi creierul). Autorul acestui volum, Terry Horne, profesor la University of Central Lancashire, a precizat că în ceea ce priveşte optimizarea activităţii cognitive ''ceea ce mâncăm şi bem, felul în care ne pregătim pentru şcoală şi diferitele tipuri de trăiri psihice prin care trecem sunt foarte importante''.
''Oamenii pot face o serie de alegeri cu privire la stilul de viaţă care le vor creşte constant capacitatea cognitivă de-a lungul vieţii ca adult'', a mai adăugat el. Acest volum conţine o serie de exerciţii mentale şi studii cu privire la felul în care dieta, mediul, stresul şi alte aspecte ale vieţii moderne acţionează asupra capacităţilor cognitive. De asemenea, conform cărţii, viaţa sexuală regulată are un impact pozitiv, declanşând o serie de reacţii chimice la nivelul creierului în timpul actului sexual, fapt ce duce la o îmbunătăţire considerabilă a abilităţilor cerebrale. Spre exemplu, un nivel crescut de oxitocină, sau hormonul ''încrederii'', duce la o creştere a potenţialului unei persoane de a se orienta spre ceva nou sau de a-şi asuma riscuri. De asemenea, o serie de substanţe prezente în ciocolată se pot dovedi foarte benefice pentru funcţiile creierului. Magneziul şi antioxidanţii din ciocolată măresc volumul alimentării cu oxigen a creierului şi reduc riscurile producerii de atacuri cerebrale. Dietele cu alimente sărace în grăsimi sunt de asemenea recomandate. Această carte sugerează un mic dejun format din ouă, peşte sau o carne rece, un prânz din mâncăruri cu conţinut bogat în proteine dar şi în legume, şi o cină bazată pe carbohidraţi - dar exclude cafeaua, alcoolul şi carnea roşie.
De asemenea, copiii nu trebuie încurajaţi să-şi facă singuri temele - mintea acestora funcţionează mai bine atunci când lucrează alături de părinţi sau de alţi colegi la rezolvarea temelor. Adulţii sunt încurajaţi să-şi dezvolte abilităţile cognitive prin exerciţii uşoare, în genul numărării până la 99 din trei în trei, cât mai repede cu putinţă. ''Împrieteniţi-vă cu oameni care vă fac să râdeţi, care au un bun simţ al umorului şi cu care împărtăşiţi aceleaşi pasiuni şi preocupări. Evitaţi în schimb compania persoanelor care sunt mereu nemulţumite şi care se plâng tot timpul pentru că vă vor face vulnerabili în faţa depresiilor'', a mai precizat Terry Horne. /Rompres/