Eugen Nicolăescu a declarat că se alocă 31 de milioane de euro pentru tratamentul acestor pacienţi. El a recunoscut că s-a făcut mai puţin pentru educaţie şi prevenţie. "SIDA înseamnă o cursă contra cronometru şi trebuie să fim atenţi", a subliniat ministrul Sănătăţii. El a făcut referire la faptul că din cei aproximativ 10.000 de copii infectaţi în perioada 1986-1990, peste 7.000 sunt în viaţă datorită eforturilor statului român. Nicolăescu a spus că ne aflăm într-o nouă fază, copiii au ajuns adulţi şi au nevoie de programe de integrare socială.
Programul de HIV/SIDA a primit fonduri sporite în 2007, respectiv 160.000 de lei, iar pentru 2008 sunt prevăzuţi 184.000 de lei, atât pentru tratamente mai bune, dar şi pentru medicamente mai bune, a spus ministrul Sănătăţii. El a făcut referire şi la faptul că România este singura ţară care asigură tratamente gratuite tuturor celor cu HIV/SIDA. Ministrul Sănătăţii a prezentat şi principalele obiective pentru acest program respectiv transmiterea verticală adică, de la mamă la făt, consumatorii de droguri injectabile intravenos şi persoanele care lucrează în străinătate şi care trebuie testate sau să le fie urmărite tratamentele. Eugen Nicolăescu a adus în discuţie şi recenta iniţiativă a României şi Germaniei, de constituire a unui grup de lucru pentru scăderea preţurilor la medicamente.
Preşedintele Comisiei HIV/SIDA a Ministerului Sănătăţii, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, a subliniat că în România principala cale de transmitere este heterosexualitatea, cea ce înseamnă că prezervativul nu este folosit aşa cum ar trebui. El a menţionat că riscul cel mai mare de transmitere a infecţiei în acest an îl reprezintă prostituatele (5,88%), urmate de contacţii cu HIV. La 30 septembrie 2007, numărul persoanelor cu HIV/SIDA în România era de 10.550, din care copii cu SIDA - 7.428. Infectaţi cu HIV sunt 4.490 de copii şi 2.218 de adulţi. Privitor la cazurile noi, Adrian Streinu Cercel a spus că acestea sunt în scădere, în Bucureşti au fost înregistrate 49, iar la Constanţa - 29 la adulţi şi un caz la copil. El a spus că România are opt programe de monitorizare, prin care se obţin date despre infecţia cu HIV, fiind singura ţară din zonă care are o astfel de monitorizare. La nivel mondial, în 2007, sunt 33,2 milioane de persoane cu HIV/SIDA, din care 30,8 milioane adulţi. Dintre aceştia, femei sunt 15,4 milioane şi copii - 2,5 milioane, cifră apreciată foarte mare, a spus reprezentantul pentru România al Programului comun al ONU privind HIV/SIDA (UNAIDS), Eduard Petrescu. Reprezentantul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) Thore Hansen a evidenţiat că România poate constitui un exemplu pentru ţările din zonă în ceea ce priveşte tratarea HIV/SIDA. El a subliniat că se impune accesul cât mai multor persoane la tratament. /Rompres/